^Naar boven

  • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
    De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
  • 2 Gezelligheid alom!
    Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
  • 3 Een van de proeverijen
    Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
  • 4 Whiskyproeverij
    De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
  • 5 De proefopstelling...
    Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

Het Purmerends Proefgenootschap is met zomerreces tot oktober 2018

Wijnen van de oude en nieuwe wereld

Op woensdag 18 april 2018 was het de beurt aan Vincent Koppers, Accountmanager bij Boomsma Distillers  & Wijnimport. 

Vincent heeft al eerder een proeverij verzorgd over Krohn Port, en heeft nu een wijn-vergelijk gedaan over oude en nieuwe Wereld. Frankrijk als oude wereld, en Zuid-Afrika de nieuwe wereld. Tijdens de VOC-jaren hebben handelaren in kruiden en specerijen de bekende druivenrassen meegebracht van Frankrijk naar Zuid-Afrika. Daar hebben zij  landgoederen ontwikkeld tot de wijnstreek die zij nu zijn. (Stellenbosch en Robertson Valley zijn daarin geworden tot grootheden in de wijnindustrie) 

Daarom was dit een proeverij van witte en rode wijnen, die per 2 geproefd werden. Daarbij werd steeds een wijn uit Frankrijk tegen een van Zuid-Afrika geproefd.

Eerste ronde:

  • Frankrijk: Domaine de Villargeau
  • Zuid-Afrika: Excelsior, Sauvignon blanc

Ondersteund door een hapje van huisgemaakte aardappelsalade

Tweede ronde:

  • Frankrijk: Ropiteau Plants Nobles Chardonnay
  • Zuid-Afrika: Excelsior Chardonnay

Het hapje was pasta met een gamba in tomatensaus.

Derde ronde:

  • Frankrijk: Chateau Beaulieu
  • Zuid-Afrika: Excelsior Merlot

Het bijpassende hapje was dit keer saucijzenbrood met doperwtenpuree en rauwe ham.

Vierde ronde:

  • Frankrijk: Chateau Beaulieu Cuvee Arthur
  • Zuid-Afrika: Exelsior cabernet Sauvignon 

Opnieuw een bijpassend hapje in de vorm van nagelkaas en oude cheddarkaas.

Vijfde ronde: Als toetje heeft Vincent nog een dessertwijn gepresenteerd.

  • Lafage Muscat de Rivesaltes

Daarbij werd huisgemaakte abrikozen-cheesecake.geserveerd.

Vincent vertelde vol passie over alle wijnstreken in Frankrijk en de grondsoorten met de daarop groeiende druivenrassen, de applications van de wijnen en daarna schakelde hij over naar de wijnlandgoederen in Zuid-Afrika, met de geschiedenis over het ontstaan van deze.

Deze wijnen zijn zeer gunstig geprijsd en verkrijgbaar bij Slijterij Arthur & Co. Makado winkelcentrum Purmerend.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap