^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

Nogmaals 'De Kasteelhoeve', wijnproeverij

De bij de proefgenoten reeds bekende Erik van de Geer maakte op 18 oktober 2017 opnieuw zijn opwachting bij Proeflokaal Bakker. Hij had een flinke hoeveelheid wijnen meegenomen om de leden van het Purmerends Proefgenootschap kennis mee te laten maken. De kasteelhoeve in IJhorst is een wijnkoperij, die zich heeft gespecialiseerd in wijnen van de kleinere wijbouwers, die tussen de 60.000 en 300.000 flessen per jaar produceren. Het ambachtelijk wijn produceren staat hoog in het vaandel. De kasteelhoeve ziet niets in wijnen die in stalen vaten rijpen, terwijl daar houtsnippers aan worden toegevoegd. Rijping op echt houten vaten daarentegen staat hoog in het vaandel. Het assortiment komt uit de hele wereld.

De Kasteelhoeve is de exclusieve leverancier in Nederland van alle wijnsoorten die zij leveren. Soms komt er wel eens op internet iets beschikbaar uit partijen uit andere landen, maar daar is niet veel aan te doen.

De opening mocht er zijn: echte bubbels in de vorm van champagne. Deze champagne is vervaardigd van Chardonnay en Pinot Noir. De flessen worden eerst met een kurk opgeslagen en dagelijks gedraaid, zodat de droesem aan de kurk komt. Dan wordt de kurk vervangen en vindt de tweede gisting plaats op de fles.

Witte wijnen

Het klinkt als de naam van een bejaardentehuis, maar 'Avondrood' is toch echt de naam van een Zuidafrikaanse witte wijn. De druif is een Sauvignon Blanc en deze wijn doet het goed bij vis.

De volgende wijn die wordt geproefd is een Duitse Weisser Burgunder. Volgens Erik is het een uitgesproken wijn die discussie wat discussie zou gaan opleveren. De een vindt hem lekker, de ander wat minder. Geschikt om te drinken bij asperges, maar ook bij paté en quiche, waarin vers gekruid vlees is verwerkt.

Uit de Provence komt de Viognier. Deze wijn is genoemd naar zijn druivensoort, Viognier. Het komt vrijwel niet voor dat deze druivensoort als enige in een wijn zit. Een mooie witte wijn voor de liefhebber, die het goed doet bij carpaccio van ossenhaas of notentappenade.

De volgende wijn komt uit Spanje. Wijnhuis De Muller heeft zich eerst toegelegd op altaarwijnen en levert aan het vaticaan. Dit is een Chardonnay die goed past bij gegrilde vis en geroosterd wit vlees. Het is een blend die is gerijp top vijf soorten hout.

Rosé

Als rosé wordt een Zuidafrikaanse Pinotage gepresenteerd, die het goed doet bij een braai. In 2009 heeft deze wijn in Zuid-Afrika een nationale prijs gewonnen. De druif is Pinot Noir..

Rode wijnen

De rode Portugese Cornelos is een krachtpatser, die is gemaakt van vier verschillende druivensoorten. Eerst wordt de wijn zes maanden gerijpt op nieuwe eikenhouten vaten, daarna wordt hij nog minimaal anderhalf jaar gerijpt in eigen kelders.

De volgende rode wijn is Montepuliciano, een Chianti van de betere soort. Chianti heeft de laatste jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en kan al lang niet meer alleen worden geassocieerd met goedkope mandflessen. Deze zachte wijn is drie jaar op hout gerijpt en doet het goed bij wild, gevogelte, kaas en Italiaanse gerechten.

De Argentijnse Isabella is uitermate geschikt om gedronken te worden bij vleesgerechten. Het is een zachte, aromatische wijn.

Uit Spanje komt de Rioja Crianza. De gebruikte druif is Tempranillo. Door houtlagering is een volle, krachtige wijn ontstaan.

Frankrijk tekent voor de Bastide, die goed past bij gekruide en geroosterde vleesgerechten.

Uit Stellenbosch in Zuid-Afrika komt Avondrood, die wordt gerijpt op Frans eikenhout. De gebruikte druiven zijn Cabernet Sauvignon en Shiraz. 

De staart

Een vijf jaar oude Port uit Porto, Portugal beëindigt de wijnproeverij. Als snoepje achteraf wordt er nog een likeurtje geserveerd. Daarmee komt er een eind aan weer een interesaante proeverij. Op naar de volgende.....

 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap