^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

Knappe Ierse whiskey

Deze keer werd de proeverij gepresenteerd door Sean Normoyle, die vanuit Ierland was overgekomen. Hij hield -in het Engels- een gloedvol betoog over de geneugten van de Ierse whiskey. 

Als eerste werd uit de doeken gedaan dat niet Schotland, maar Ierland de bakermat van whisk(e)y is. In de 19e eeuw bevonden zich in Ierland erg veel distilleerderijen, zelfs meer dan in Schotland, maar als gevolg van de onderdrukking door de Britten, de Ierse onafhankelijkheidsoorlog en later de Amerikaanse drooglegging droogde de markt letterlijk op. Op het dieptepunt waren er nog maar vier stokerijen actief. Door de hernieuwde aandacht voor Ierse whiskey zijn dat er inmiddels weer zeventien. 

De schrijfwijze van de Schotse whisky is whisky, terwijl de Ierse variant met een extra 'e' wordt geschreven: whiskey.

Er werden in totaal 8 verschillende whiskeys geproefd.

Als eerste kwam The Irishman Founders reserve aan bod, een product van Walsh Whiskey Distillery. Deze whiskey is een blend van 70% single malt en 30% single pot still. Het alcoholgehalte is 40%.

Van dezelfde firma kwam de tweede whiskey, The Irishman Single Malt. Hier was geen sprake van een blend. Ook hier was het alcoholpercentage 40%.

Om nog maar even bij de Walsh Whiskey Distillery te blijven: de derde whiskey was een 12 jaar oude Single Malt. Van deze whiskey worden maar 6000 flessen per jaar gemaakt, dus hij is vrij exclusief.

Ook Writer's Tears Copper Pot is een merk van Walsh Whiskey Distillery. Deze whiskey werd als vierde geproefd. 

Writer's Tear Red Head was de vijfde uit de rij. Ierse schrijvers dronken over het algemeen veel, vooral als ze last van een 'writer's block' hadden. Het verhaal gaat dat ze tranen van whiskey huilden. Vandaar de naam Writer's Tears.

Nummer zes was The Irishman Marsala Finish, een 12 jaar oude Single Malt. Deze whiskey wordt slechts in een oplage van 320 stuks per jaar geproduceerd en is daardoor erg zeldzaam. Hij is niet verkrijgbaar in de winkel, maar alleen in het bezoekerscentrum van Wals Whiskey Distillery in Royal Oak in Ierland.

Als zevende werd toch maar weer een Writer's Tears uit de kast getrokken, ditmaal de exclusieve Cask Strength. Deze prijzige whiskey wordt in een oplage van 5280 flessen per jaar gemaakt.

De laatste van de rij was weer een whiskey van The Irishman. Ditmaal was het een Single Malt van 17 jaar oud.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap