^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

Het bierkasteel

Paul Verhoeven verzorgde op woensdag 21 maart 2018 de proeverij voor het Purmerends Proefgenootschap. Het lijdend voorwerp was een aantal bieren van de Belgische brouwerij 'Van Honsebrouck', tegenwoordig beter bekend als het Bierkasteel. Het Bierkasteel beschikt over een hypermoderne brouwerij, waar een aantal mooie en soms ook bekende bieren worden gebrouwen. Inmiddels is in deze brouwerij de zevende generatie brouwers actief.

Met deze proeverij probeerde Paul een uitgekiende selectie te presenteren die recht doet aan de mooie bieren van het Bierkasteel.

In de Eerste Wereldoorlog vond in 1917 de slag bij Passendale plaats. Dit voorval inspireerde het Bierkasteel tot het brouwen van Passchendaele, een mooi, licht bier met een alcoholgehalte van 5,2%. Het bijzondere aan dit bier is dat het pilsener van hoge gisting is, iets dat eigenlijk nooit voorkomt.

Via een zijstapje waarbij de Bacchus kersen- en frambozenbieren werden genoemd was het tweede bier dat werd geproefd Kasteel Rouge. De basis van dit bier is Kasteel Donker, den dubbel bier, aangevuld met kersenlikeur. Het resultaat is een zwaar kriekachtig bier met een bijzondere smaak. Het alcoholgehalte is 8%.

Nummer drie op de lijst was Slurfke, een typische naam voor een bier. Op de website van het Bierkasteel is te lezen hoe men aan dit bier is gekomen. Slurfke is een stevig donker, dubbel bier met een alcoholgehalte van 8,5%, best wel lekker.

Het vierde bier dat werd geproefd was Kasteel Tripel. Het is een stevig blond bier met een alcoholgehalte van 9%. Dit is een van de bieren waar Van Honsebrouck naam mee heeft gemaakt.

De uitsmijter was -echt waar- een chocoladebier, Barista Chocolate Quad. Het bier heeft een bijzondere smaak die aan koffie en chocolade doet denken. Daarnaast is het ook een zware jongen met zijn alcoholgehalte van 12%. 

Lida had zich weer, zoals gewoonlijk, van haar beste kant laten zien met een keur aan bijpassende hapjes. Zij krijgt het iedere keer weer voor elkaar om bij iedere geproefde drank een hapje te serveren dat precies bij die drank past. Er gaan geruchten dat er proevers zijn die eigenlijk uitsluitend afkomen op de hapjes van Lida!

 

 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap