^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

De creatieve cognacs van Godet

Isabelle Barnhoorn van de drankenhandel De Monnik was door Arthur Keyner van slijterij Arthur & Co gestrikt om op woensdag 21 februari 2018 een presentatie over cognachuis Godet voor ons genootschap te verzorgen. Het proeflokaal was goed gevuld, toen om 20:00 uur de proeverij aanving.

Godet is het enige cognachuis in het Franse La Rochelle. De familie Godet is misschien wel de oudste familie die daar woont, in elk geval sinds 1782. Aan het roer van de firma staat inmiddels de 15e generatie Godet.

Na een reis Antarctica bedacht men iets nieuws: een witte cognac. Dat werd Antarctica Icey White. De introductie stuitte echter op bezwaren omdat cognac bruin behoort te zijn en niet wit. Het gevolg is dat Antarctica Icey White geen cognac meer mocht heten. De drank wordt nog wel door Godet verkocht en op deze proeverij was het de opener van de avond. 

De tweede proeverij is een cocktail, Godet No. 1 Gentlemen Cocktail VS. Dat is Godet No. 1 Tonac, aangevuld met een druppel van een bitter drankje, citroen en tonic. De cocktail werd gemaakt nadat eerst de pure cognac was geproefd.

De derde variant die werd geproefd was Godet VSOP. Isabelle legde uit dat Cognac met het predikaat VS 2,5 jaar oud was en dat VSOP (Very special old pale) 4,5 jaar oud moet zijn. Daarnaast bestaat ook nog het predikaat XO of Napoleon, cognacs die minstens 6,5 jaar oud moeten zijn. Vanaf 1 april 2018 moet een VSOP minimaal 10 jaar oud zijn, dus er zit wat verandering aan te komen. Om de cognac op kleur te brengen wordt de met een druppeltje caramel gekleurd.

Als vierde werd Godet Gastronome geproefd, een 14 jaar oude cognac, gemaakt van biologisch gefilterde druiven. Godet is een droge cognac die als digestief werkt en dus kan helpen om zware maaltijden te verteren. De geur is die van een oud distillaat.

De vijfde proeverij was Godet XO Fine, een prima cognac van 35 jaar oud.

Als laatste werd Godet XO Terre geproefd, een cognac van 30 jaar oud.

 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap