^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

15 februari 2017: Wijnproeverij door Vincent Koppers

De eerste proeverij van 2017 stond in het teken van wijn. Arthur Keyner van slijterij Bijvoet had Vincent Koppers warm gemaakt voor een wijnproeverij. De proeverij ging van start om 20:00 uur. Het was een stevige proeverij met in totaal acht verschillende soorten wijn, vier witte, gevolgd door vier rode wijnen.

De eerste wijn was Vantina di Negrar "Garganega". In de wijn kon je een klein spoortje zoet proeven, waardoor de wijn "lobbiger" van smaak is. 

De tweede wijn kwam uit het Loiregebied, Domaine de Villargeau "Les genêts gris". Het is een sauvignon blanc met een frisse zuurbalans en er zijn ook wat mineralen te proeven.

Ook uit Zuid-Amerika komen tegenwoordig prima wijnen. De derde wijn is een chardonnay uit Chili: Aromo Private Reserve. Het is een rijke witte wijn, die 6 maanden op eikenhout wordt opgevoed, een ander woord voor rijpen.

De vierde wijn kwam uit Spanje. Het is een Botijo Blancao Garnacho Blanca. Deze wijn wordt gemaakt van wijnstokken van 25/30 jaar oud. Hoe ouder de wijnstokken worden hoe meer de kwaliteit toeneemt. De hoeveelheid druiven neemt met het stijgen van de jaren echter wel af. Er worden zelfs wijnztokken van 60 tot 80 jaar oud gebruikt. 

Vanaf de vijfde wijn was de kleur rood geworden. Dat was een Bedegas Piedemonte Crianza uit Navarra, gemaakt van de Crianzadruif. De wijn heeft negen maanden op fust liggen rijpen. Het is een stevige wijn die goed smaakt.

De zesde wijn was een Chateau de Grand Caumont "Cuvée spéciale". Dit is een wijn die men een vieille vinje noemt omdat hij van veertig jaar oude wijnstokken komt. De wijn wordt afgemaakt met zes maanden fustlagering op eiken.

Daarna was het de beurt aan Cantina di Negrar "Le Preare" valpolicella ripasso, gemaakt van de gorbinadruif. Bij deze wijn vindt een tweede gisting plaats in de tank waarin hij wordt bewaard.

De uitsmijter was de Domaine Lafage Narassa. Dit is een wijn uit de Cotes du Roussillon van 15%. Dat mag een stevige wijn genoemd worden. Algemeen werd deze wijn toch wel als de beste van de avond aangewezen.

Als laatste werd een witte port van porthuis Krohn gepresenteerd, Lagrima old white port. 

Vincent heeft een prima proeverij gepresenteerd met een mooie selectie aan wijnen. Al met al weer een geslaagde proeverij.

 

 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap