^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

15 maart 2017: Ginproeverij door Mike Overvliet

Mike Overvliet van "De Monnik dranken" is bij de proefgenoten al enige tijd bekend. Hij heeft al eerder presentaties gegeven over allerlei dranken. Mike is een graag geziene gast bij het Proefgenootschap. 

Op deze dag is het de beurt aan gin. Gin is de laatste jaren aan een opmars bezig en is inmiddels een behoorlijk trendy drankje geworden, met name in het westen begint dat op een hype te lijken. Op het platteland blijft de populariteit wat achter.

Mike heeft voor deze avond gekozen voor het kleine merk Hayman's. Gin is niet een typisch Engels product; het mag overal in de wereld worden gemaakt. Het idee voor gin komt oorspronkelijk van de Nederlandse jenever. 

Er worden in totaal zes verschillende soorten gin geproefd en de afsluiting is gin-tonic, de bekendste mix waar gin in zit.

Als eerste wordt een Hayman's London Dry Gin geproefd met een alcoholgehalte van 40%. London dry is de meest voorkomende soort gin en wordt door de meeste distillateurs vervaardigd.

De tweede gin heet Old Tom Gin. De receptuur gaat terug tot het eind van de 18e eeuw. Er werd in die tijd overal flink gedronken en de autoriteiten in Londen hebben (tevergeefs natuurlijk) getracht de stad (deels) droog te leggen. Voor degenen die toch op een borreltje uit waren was het al snel bekend dat een pub met een uithangbord met een kat en de naam Old Tom onder de toonbank gin schonk. Op het etiket van deze gin is de kat nog te zien. Old Tom Gin heeft een alcoholpercentage van 40%.

Nummer drie is Hayman's Family Reserve, een bijzondere gin die in kleine hoeveelheden van 5000 flessen per productiegang wordt gemaakt. Iedere fles is genummerd. Het alcoholpercentage van deze gin is 41,3%.

Het alcoholgehalte van 50% in de vierde gin, Royal Dock Navy zorgt ervoor dat als zeelui per ongeluk gin over het kruit morsen, het niet als nat kruit hoeft te worden afgeschreven, maar volgens het verhaal zou het nog steeds kunnen worden gebruikt, weelicht door het hoge alcoholgehalte.

Om het verhaal te bevestigen dat overal ter wereld gin mag worden gemaakt is het vijfde glas gevuld met een Spaanse gin, Nordés Antlantic Galician Gin, 40%. De smaak wordt in het algemeen bij de leden van het proefgenootschap als wat vlak ervaren na de Hayman's gin.

Als laatste pure gin wordt een Nederlandse variant geproefd, genaamd Wagging Finger. Het alcoholgehalte van 44% maakt het een stevig drankje. 

Tenslotte wordt er een gin-tonic geserveerd met veel ijs. Het is een fris drankje.

Hiermee wordt weer een prima avond van het Purmerends Proefgenootschap afgesloten.

 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap