^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

De Hollandse Kus

De firma Trappenburg uit Pingjum in Friesland is een kleine distilleerderij.

Hans Trappenburg gaf uitleg over zijn passie: drank stoken.

Hans heeft na een carrière bij Gall & Gall gekozen voor een stokerij in het Friese Pingjum. Na een cursus drank stoken en de oprichting van het gilde der Korenbranders kreeg Hans vergunning om zelf te stoken.

Trappenburg is een van de weinige stokerijen in Nederland die zijn eigen alcohol stookt. Vrijwel alle grote distillateurs kopen de industriële basisalcohol gewoon in. Wat dat betreft is Trappenburg een uitzondering. De alcohol wordt gestookt uit gegiste suikerbieten. De gebruikte gist is wodkagist. De alcohol wordt in drie stappen gestookt: 52%, 72% en dan zuivere alcohol.

Hans bezit drie ketels. De eerste, genaamd Dolores heeft hij meegenomen (zie foto). Hij wordt nog steeds gebruikt. Hans heeft nog twee andere ketels, Lola en Lulu. Hans heeft ze met opzet een beetje wulpse namen gegeven.

Als eerste proeven we de wodka met een alcoholgehalte van 42%. Hij wordt Waddenwodka genoemd, en er zit een beetje zeekraal in. Als hapje wordt er een toastje met gerookte zalm bij geserveerd.

Dan is het de beurt aan Pingjumer Berenburg. Het alcoholgehalte is 40%. in plaats van rijping op eikenhouten vaten vertelt Hans dat de Berenburg in plastic vaten met eiken houtsnippers wordt gerijpt. Er is veel waardering voor deze Berenburg bij het genootschap.

Als derde wordt een likeur op basis van Trappistenbier geproefd. Het alcoholgehalte is 32% en dit is echt een heerlijke likeur. Het proefgenootschap valt er stil van!

Als vierde wordt een koffielikeur geproefd, genaamd Smoky. Het alcoholgehalte is 37%.

Het laatste drankje is de Limoncello van Trappenburg, Deze wordt ook op ambachtelijke wijze gemaakt. Een film daarvan kun je hier zien. Er is veel waardering voor de Limoncello en het daarbij horende hapje.

Trappenburg verkoopt leuke cadeuartikelen. Hieronder een foto van een ogenschijnlijk grote fles, die echter bestaat uit drie verschillende in elkaar vallende flessen.

 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap