^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

De zware biertjes van Paul

De eerste proeverij van seizoen 2016-2017 was een bierproeverij. Paul had voor de gelegenheid op zijn trips door België en Noord-Brabant een aantal plaatselijke bieren uitgezocht waarvan hij dacht dat ze het wel leuk zouden doen op een van de proefavonden van het genootschap.

Het eerste bier kwam van brouwerij Rodenbach in het Belgische Roeselare. Het is een wat bijzonder bier, apart van smaak. Rodenbach is een Vlaams roodbruin bier, dat is erkend als een traditioneel streekproduct.Er is sprake van gemengde hoofdgisting en rijping op eikenhouten vaten (foeders). Daardoor krijgt het bier een zachter smaak en een complexe fruitigheid die aan wijn doet denken. 

Het bier bestaat voor 3/4 uit jong bier en 1/4 uit 2 jaar op eiken gerijpt bier, een soort "blend". Rodenbach bevat 5,2% alcohol.

wpe8.jpg (22024 octets)

Abbaye des Rocs uit het Belgische Montignies-sur-Roc leverde het tweede bier, Montagnarde. Met zijn 9% alcohol kan dit zeker een stevig bier genoemd worden. Het is een puur moutbier waaraan geen suiker is toegevoegd tijdens het productieproces. Het heeft een zeer uitgesproken boeket en een krachtige smaak. De inwoners van Montignies-sur-Rocs worden Montagnards (bergbewoners) genoemd. Die bijnaam van de bewoners van het dorp heeft ook de naam aan dit bier gegeven.

In het Noordbrabantse Grave aan de Maas bevindt zich de brouwerij Graafs Genot. Deze brouwerij maakt onder andere het Sint Henricusbier. Het bier is vernoemd naar een instituut in Grave, waar werd gezorgd voor katholieke blinde jongens. Het is een tripelbier van 8,5 %, dus ook een stevige jongen.

Verder stroomafwaarts aan de Maas stuit men op het plaatsje Oijen. In Oijen bevindt zich een brouwerij van speciaalbieren, merknaam Oijens. Daarvan proeven we Oijens Kaboem, met 10% alcohol. Het is een blond tripelbier. De brouwerij omschrijft het zelf als volgt: Het paradepaardje van de brouwerij. Een stevige jongen, al doet de moutzoete start anders vermoeden. Eventuele twijfels over de spierballen van dit bier worden door de ferme afdronk weggenomen. Drink Kaboem met mate, want (no kidding) het komt met gestrekt been in.

In het Noordhollandse Purmerend mag bij de proevers het bestaan van de Texelse bierbrouwerij als bekend verondersteld worden. Van die brouwerij werd Stormbock geproefd. De brouwerij noemt het een gerstewijn van hoge gisting. Er wordt op het etiket geen houdbaarheidsdatum vermeld, want het bier ontwikkelt zich op de fles verder. Het alcoholgehalte is 10%, dus opnieuw een stevig bier.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap