^Naar boven

  • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
    De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
  • 2 Gezelligheid alom!
    Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
  • 3 Een van de proeverijen
    Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
  • 4 Whiskyproeverij
    De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
  • 5 De proefopstelling...
    Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 21 november 2018.

Opnieuw wijn van de Kasteelhoeve

Woensdag 20 april 2016 verscheen Erik van der Geer van de Kasteelhoeve IJhorst om een aantal wijnen te presenteren. Erik had een flink aantal wijnen meegenomen, dertien om precies te zijn. Het zijn wijnen in de prijsklasse van tussen de € 10,- en € 25,- per fles. De Kasteelhoeve verkoopt wijnen waarvan ze zelf het exclusieve verkooprecht in Nederland bezitten.

Erik bracht zijn producten met veel enthousiasme aan de man. In de eerste ronde werden er vijf verschillende witte wijnen geproefd.

  1. Hauck Rondo, een mousserende Riessling. methode Champenoise, die nagist op de fles;
  2. New Zealand Sauvignon blanc, met een toastje met roomkaas en paling;
  3. Grüne Veltliner uit het Oostenrijkse Weinviertel, wat aan de droge kant maar wel toegankelijk;
  4. Chablis Bourgogne, een Chardonnay uit een gebied waar nog wel eens nachtvorst voorkomt. Deze wijn werd door het Proefgenootschap flink gewaardeerd;
  5. Gelber Muskateller, productie ongeveer 2500 flessen per jaar, waarvan 900 stuks exclusief voor de Kasteelhoeve;
  6. Hauck Kerner Cabinett, komt uit de Eifel. Deze wijn is wat zoeter, lekker bij pittige gerechten. Deze wijn kan na twee uur in de vriezer als dessertwijn worden gebruikt. Kerner is de druivensoort en de term Cabinett duit een kwaliteitsnorm aan.

De volgende ronde bracht twee rosé's. 

  1. Blanc de Noir, een Spätburgunder die pas is geplukt toen hij al vrij rijp was. Daardoor is de kleur van de schil meer in de wijn gekomen. Wordt verder geproduceerd als witte wijn, maar ziet er uit als een hele lichte rosé;
  2. De huisrosé van de Kasteelhoeve, komt uit de Languedoc in Frankrijk.

Tot slot werd nog een serie rode wijnen geproefd. 

  1. Als eerste een Australische Rugger Hill, een cabernet Sauvignon. De wijn is genoemd naar een rugbyteam.
  2. Zweigelt Familie, een wijn uit Oostenrijk;
  3. Chianti Riserva uit Italië. Chianti heeft zich de laatste decennia ontworsteld aan het negatieve mandflessen-imago van veel en goedkoop. Deze wijn is van 2013 en heeft in houten vaten gelegen. Hij is wat zwaarder. Streek: Toscane;
  4. Vinum Vidi Vici, een Pinot Noir uit Slovenië, jaar 2012;
  5. Als laatste een De Muller Cabernet Sauvignon. De producent is bekend van altaarwijnen, die ook aan het Vaticaan levert. Deze wijn is gerijpt op Frans eikenhout, waardoor er een klein bittertje in zit.

De tijd was bijna te kort om alle wijnen te kunnen proeven. Al met al was er weer een geslaagde proeverij op touw gezet.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap