^Naar boven

  • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
    De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
  • 2 Gezelligheid alom!
    Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
  • 3 Een van de proeverijen
    Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
  • 4 Whiskyproeverij
    De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
  • 5 De proefopstelling...
    Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 21 november 2018.

Wijze whiskylessen van Wullie Macmorland

Hoewel er in januari eigenlijk geen proefavond op het programma staat is er op iniatief van Paul & Paul toch een bijzondere proefavond georganiseerd. Dit keer was de locatie Schots restaurant Hielander in Alkmaar. Eigenaar en Schot Wullie Macmorland heeft de aanwezige leden van het proefgenootschap weer extra kennis van het product whisky bijgebracht.

Het moet gezegd: hij deed dat perfect in stijl, gekleed in een kilt, de nationale Schotse klederdracht.

Wullie heeft eerst uitgelegd waarom whiskyglazen een soort kelk zijn. De reden is dat dit type glas de geur beter vasthoudt. De bekende tumblers zijn ontstaan in de tijd van de Amerikaanse drooglegging, toen de meeste whisky illegaal en van een abominabele kwaliteit was en die eigenlijk alleen maar kon worden gedronken met ijs, whisky 'on the rocks'.

Daarna kon er worden geproefd. Bij iedere whisky werd een bijpassend (Schots) hapje geserveerd. Wullie stelde voor om de whisky in drie slokken te drinken: eerst een gewone slok, dan een slokje na het bijbehorende hapje, om te proeven wat dat hapje met de smaak van de whisky deed. De laatste slok moest worden bewaard tot het einde zodat we de vijf verschillende doorten whisky echt naast elkaar konden proeven. Op dat moment kon ook de beoordelingskaart worden ingevuld. 

Aan het eind werden de punten met elkaar vergeleken.

De volgende soorten whisky werden geproefd:

  1. Highland Park, 8 jaar oud, 40% van een sherryvat;
  2. Old Perth,  10 jaar oud, 43%, Vatted malt;
  3. Auchentoshan NAS, 40%, Springwood;
  4. Carn Mhor Aultmore, 5 jaar oud, 46%, double cask en
  5. Big Peat NAS, 53,8 cask strength.

Nadat de punten waren opgeteld kwam de Auchentoshan als winnaar uit de bus. Een gedeelde tweede en derde plaats was weggelegd voor Highland Park en Carn Mhor. Old Perth en Big Peat moesten met een gelijk puntenaantal de vierde en vijfde plaats delen.

Al met al een geslaagde avond op een bijzondere locatie.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap