^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

Port Proeven bij 'Het Beste'.

Op de Wagenbeurs te Purmerend is delicatessenzaak 'Het Beste' van Jan Kalf gevestigd, die ook proeverijen verzorgt. In het kader van de laatste proeverij van seizoen 2015-2016, die traditiegetrouw altijd buiten de deur van het vertrouwde Proeflokaal Bakker plaatsvindt, was er een Portproeverij georganiseerd in deze delicatessenzaak.

Voor de proeverij had Jan versterking gevraagd aan Nico Blokker van het  Schoorls Wijnhuis, die de presentatie zou verzorgen. Jan, op zijn beurt, zou bijpassende hapjes verzorgen. Nico trapte af met het verhaal dat hij lang een restaurant had gehad, maar daarmee moest stoppen bij gebrek aan opvolging. Daarna heeft hij nog een tijdje 'in de wijn gezeten', zoals dat heet.

We proefden een aantal soorten Port van Porthuis Presidential. Port komt uit Portugal, uit de omgeving van Porto, waar deze drank ook meteen zijn naam aan ontleent.

Er werd gestart met een witte Port. Daarbij werd een stukje Beemster kaas geserveerd, die 'messenklever' wordt genoemd, soms ook 'messenhanger'. Eigenlijk is het een mislukte Edammer kaas, die men toch maar even heeft geproefd. Hij bleek prima te smaken en het is dan ook een echt product geworden. Deze kaas deed het prima bij de witte Port.

De tweede Port was een 'tawny' port. De geproefde variant is een blend van verschillende druivensoorten uit verschillende oogstjaren die zeven jaar lang heeft gerijpt op fust. Daardoor is de kleur wat bruiner geworden. Bij de Port werd een Italiaans tomatensoepje geserveerd.

De derde Port was een 'Late Bottled Vintage' Port. De naam refereert aan het feit dat de Port eerst vijf jaar op fust heeft gelegen, alvorens te worden gebotteld. Bij deze port werd een Hollandse asperge met beenham geserveerd, ook weer een prima combinatie.

Port nummer vier was wederom een tawny. Ook deze Port kwam van verschillende jaren en is op hout gerijpt. Als (lekker) hapje een stuk vijgenbrood met kaas.

Nico vertelde dat Port een zeer zwaar gecontroleerd product is. Het moet aan allerlei standaards voldoen, waarmee onder geen voorwaarde mag worden gesjoemeld.

De laatste Port was Colheita uit 1997, die pas in 2014 op fles is gezet. Darbij werd een stukje gebakken bloedworst geserveerd met wat vijgencompte. Ook dit was weer een bijzondere combinatie bij deze Port.

 

Als laatste werd in een ander glas een verassingsdrank geserveerd. Daarbij werd een stukje Roquefort geserveerd. De drank bleek sherry te zijn van Pedro Ximenez. 

Al met al was de seizoensafsluiting weer een leuke proeverij in een prima ambiance. 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap