^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

18 november 2015: Onder de Boompjes gedistilleerd

Wodka, jenever en gin.

Vanuit Schiedam was Johan van distilleerderij Onder de Boompjes naar Purmerend gereisd om een presentatie te verzorgen over hun prachtige producten.

Uiteindelijk hebben we zeven verschillende soorten gedistilleerd geproefd. Als introductie vertelde Johan over het bedrijf dat al sinds 1658 bstaat. Een aantal jaren geleden was Onder de Boompjes bijna failliet. In de tweede wereldoorlog hebben de Duitsers al het koper van de stookketels weggehaald om er munitie van te kunnen maken. Een nieuwe eigenaar, een nieuwe koers en een bekende investeerder (Donald Trump, ja die!) hebben het bedrijf weer nieuw leven ingeblazen. Onder de Boompjes ging weer terug naar jenever en gin. Drank wordt nu gezien als een lifestyleproduct en daarop is de marketing aangepast. Hoewel de populariteit van jenever momenteel tanende is, zit die van gin weer in de lift. En dat zou met jenever ook zo maar kunnen gebeuren. Daarom heeft Onder de Boompjes geprobeerd het oubollige imago van jenever flink op te poetsen. Of ze daarin geslaagd zijn zou blijken uit de proeverij....

Schiedam is de jeneverstad van Nederland. Er zitten nog andere stokerijen en distilleerderijen. De granen die nodig zijn bij de productie van de jenevers worden nog op traditionele wijze gemalen in de antieke molen De Vrijheid. Onder de Boompjes heeft het hele productieproces van distilleren en stoken in eigen handen, iets dat vrij uniek is in Nederland.

Als eerste werd een wodka geproefd. Wodka is een vrij neutraal product dat eigenlijk alleen maar uit alcohol en water bestaat. Het wordt drie keer gefilterd. Merkwaardig genoeg is Rusland geen grote speler op de wereld-wodkamarkt. Die eer komt toe aan landen zoals Zweden, Frankrijk, de Verenigde Staten en Nederland. 

Als tweede werd er een jonge jenever geproefd. Hij is vier keer gestookt en bestaat voor 10% uit moutwijn, aangevuld met zes verse kruiden en fruitsoorten. Pure tarwe-alcohol en gefilterd Schiedams water maken de zaak compleet.

De derde drank was een oude jenever, Boompjes Old Dutch

Als vierde drank werd Korenwijn gepresenteerd. Meer bijzonderheden daarover vind je hier.

De meest uitgesproken drank uit de jenevercollectie van deze distilleerderij is Maltwine Genever. Het productieproces laat deze drank in de buurt van whisky komen.

Na de jenevers stonden er nog twee soorten gin op het programma. 

Na een uitleg over de verschillende soorten kruiden werd overgegaan tot het proeven. De eerste was Sylvius gin. Een bijzonder drankje dat anders gaat smaken als jet het met water aanlengt.

En tenslotte was daar Gin & Jonnie, in een bijzondere fles, die je niet zonder meer aan je schoonmoeder cadeau kunt doen, want de afbeelding op de fles is vrij bijzonder.

Johan heeft met groot enthousiasme een aansprekende presentatie verzorgd en zijn bedrijf bij ons proefgenootschap op de kaart gezet!

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap