^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

Jenever en wodka van de bovenste plank

Op woensdag 16 maart 2016 stond er een schoolreisje op de agenda naar stokerij Nolet in Schiedam. Nolet is bekend van de Ketel 1 jenever.

Na de ontvangst in Proeflokaal Bakker met koffie en koek ging het per touringcar naar Schiedam. Daar was de ontvangst fantastisch, in een oude stellingmolen, tenminste dat dacht iedereen, want hij was eigenlijk hagelnieuw. Nolet schotelde de proefgenoten een prima lunch voor, waarna de rondleiding door de molen begon. De molen ziet er oud uit, maar is in 2005 gebouwd. Hij maalt geen graan, maar wekt elektriciteit op. Eigenlijk is het dus een moderne windmolen in een oud jasje.

Er werd een film getoond over het bedrijf Nolet, dat al 10 generaties in het bezit van dezelfde familie is. Inmiddels is het een stevig bedijf dat, naast de bekende Ketel 1 jenever, het voornamelijk moet hebben van de export van wodka naar de Verenigde staten. 

De rondleiding door de stokerij, bottelarij en het magazijn liet een goed uitgerust, modern bedrijf zien. Het klapstuk van de rondleiding was de enige echte ketel 1. In deze kolengestookte ketel wordt alcohol gestookt. Er waren wel meer ketels in het bedrijf waar werd gestookt, maar men hecht er bij Nolet aan om deze ketel in bedrijf te houden. 

Al met al een erg interessante dag. 

Klik hier voor het fotoverslag

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap