^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

Maallust: bajesbier van de Zware Jongens

Het dorp Veenhuizen, vlakbij Assen, is bekend van zijn gevangenissen. De recente geschiedenis gaat terug tot in het begin van de 19e eeuw, toen de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen een heropvoedingskolonie opende. Lange tijd was Veenhuizen een dorp dat voor buitenstaanders verboden gebied was. Anno 2015 is Veenhuizen vooral bekend als gevangenisdorp. Veenhuizen was lange tijd zelfvoorzienend. Bij Maallust werd het graan gemalen.

Veenhuizen is nu vooral bekend door het gevangenismuseum.

Inmiddels is Veenhuizen vrij toegankelijk en wordt er geen graan meer gemalen bij Maallust. In het oude pand van Maallust is nu een bierbrouwerij gevestigd, opgericht door een gezelschap dat zich De Zware Jongens noemt.

Alle reden om dat bier eens te proeven in onze vochtige vereniging! Paul Verhoeven verzorgde de proeverij en ondersteunde zijn verhaal met een presentatie.

Als eerste proeven we Maallust Weizen (De Kolonist), een zacht en fruitig tarwebier van hoge gisting. Het is een echte dorstlesser, ongefilterd en niet gepasteuriseerd. De ingrediënten zijn water, tarwemout, hop en bovengistende gist. Het alcoholgehalte is 5%. Het bijbehorende hapje was met Weizen gemaakt bananenbrood.

Het tweede bier is Maallust Vienna (De Vagebond), een ondergistend koperkleurig bier voor alle jaargetijden. Het is moutig van smaak met een licht bittere afdronk. De ingrediënten zijn water, gerstemout, hop en ondergistende gist. Het alcoholgehalte is 5%. Als hapje serveerde Lida een runderstoofotje.

Maallust Dubbel (Mooie Madam), een koperkleurig bier van hoge gisting is het derde bier dat we proeven. het is licht zoetig, kruidig en vol van smaak. Het is ongefilterd en ongepasteuriseerd en smaakt licht bitter.  De ingrediënten zijn water, hop, gerstemout en gist. Het alcoholgehalte is 7%. Lida serveerde als hapje hierbij een toastje met geitenkaas en cranberrycompote.

 

Maallust Tripel (Zware Jongen) is het vierde bier dat we van deze brouwerij proeven. Het is een goudgeel bier van hoge gisting. Het is een stevig gehopt bier met een alcoholgehalte van 9%. De ingrediënten zijn water, gerstemout, kandijsuiker, hop en bovengistende gist. Een stukje kaas was hier het bijpassende hapje.

Als vijfde en laatste bier proeven we Maallust 1818, een quadrupel. Het bier is moutig, vol van body en krachtig van smaak. Het is hoppig en er zijn tonen van peer en zwarte bessen te proeven. De ingrediënten zijn water, gerstemout, kandijsuiker, hop en gist. Het alcoholgehalte is maar liefst 10%. Lida serveerde hierbij zelfgemaakte vanillecake met pruimenijs.

Al met al weer een geslaagde avond voor ons proegfgenootschap. 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap