^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

15 oktober 2014: Vreemd bier

Whiskygekken laten hun eigenzinnige bieren proeven

Joeri en Peter van whiskyspeciaalzaak Glen Drammór presenteerden woensdag 15 oktober 2014 een aantal bijzondere bieren. Ja, je leest het goed: twee whiskygekken die zich met gerstenat bezig houden. Voortschrijdend inzicht kan vreemd resultaat opleveren.

Joeri en Peter blijven wel bij hun eigenzinnige principe: ze verkopen in hun winkel aan de Peperstraat in Purmerend uitsluitend wat ze zelf lekker vinden. Het assortiment bestaat nu uit een select aantal types dranken, door het duo zelf geproefd, geroken, gekeurd en goed bevonden.

Naast de 200 tot 300 soorten whisky gaat het bij Glen Drammór tegenwoordig ook om likeuren, jenevers, bitters en brandewijn van Wijnand Fockink. En verder een paar exclusieve cognacs, een prachtige armagnac, bijzondere rumsoorten en wat ze zelf ‘rare flessen’ noemen: rogge wodka, pineau, gin, limoncello, calvados en (houtgerijpte) grappa.

Sinds september 2012 hebben de heren ook bier in het assortiment. Natuurlijk niet de standaard Belgische bieren! Uit Schotland komt Brewdog, uit Amerika Flying Dog en Left Hand, en uit Engeland St. Peter's. Terwijl er ook wat meer lokale bieren zijn: Emelisse uit Zeeland, Brouwerij de Molen uit Bodegraven, SNAB en de Berging uit Purmerend. Het assortiment wordt bijna wekelijks uitgebreid. Voor de liefhebber van houtgerijpte bieren, IPA, stout, porter en ale is er ruime keuze!

Woensdag 15 oktober werden een paar aparte tot zeer aparte biertjes getapt, met de in een grote roze fles gebottelde Voodoo III uit het Amerikaanse Oregon als grootste buitenissigheid. Framboos, pretzels, donuts en chocolade bepalen de smaak.(5,4 %). Lekker? Smaken verschillen.

Van het Schotse Brewdog kwam Cocoa Psycho ter tafel, een imperial stout met voorouders in het achttiende eeuwse Rusland. Extravagant dus. Ook van smaak: met tonen van koffiebonen, cacao en donkere mout. Stevige jongen: 10%.

Van de Waalse brouwerij Millevertus lieten Joeri en Peter het in 2012 bekroonde Douce Vertus (7%) proeven. Vier soorten mout, vier soorten hop. Met smaken van peer, vijgen, chocola, dadels, honing en hazelnoot.

De Bodegraafse brouwerij De Molen werd vertegenwoordigd met het brouwsel Zwart & Wit (8,4%). Een IPA (dus veel hop), maar toch niet al te bitter. Gebrande mout geeft de donkere kleur.

Van de Stichting Emelisse uit Noord-Beveland werd White Wine (8%) geschonken. In weerwil van de naam een blond bier, gemaakt van brouwgerst uit de streek. Met de smaken van o.a. mango, wijn en hout.

Van de Amsterdamse brouwerij ’t IJ werd het IJndejaarsbier (9%) geproefd. Een paradepaardje dat elk jaar een tikkeltje anders proeft! Roodpaars van kleur met een smaakpallet van caramel, citrus en lichtbittere hop dat tijdens de donkere dagen een warm gevoel geeft.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap