^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

19 november 2014: De dekselse dranken van Wijnhuis Texel

Daniëlle Vilten van Wijnhuis Texel presenteerde woensdagavond 19 november 2014 een proeverij van likeuren en destillaten van de in monumentendorp Oosterend gevestigde drankenproducent.

In de 120 m² grote kelder van een origineel Texels huis worden in eigen beheer achtentwintig verschillende dranken geproduceerd. Het pand, dat in ongeveer 1650 als toenmalig kostershuis werd gebouwd, had in de loop der eeuwen veel verschillende bewoners. Er woonden o.a. schippers, vissers, koperslagers, handelslieden en een oliehandelaar. In 1965 werd het fraaie geheel compleet gerestaureerd, sindsdien is de wijnhandel / slijterij er gevestigd.

De in de Beemster geboren Danielle Vilten startte de proeverij met het likeurtje ‘Liefde met bubbels’, waarin schilfers bladgoud de amoureuze feestvreugde flink verhogen.

Vervolgens werd de likeur ‘Geluk’ tezamen met een bonbons geserveerd. De patissier had met gebruik van het drankje de vulling passend op smaak gebracht. Een overheerlijke combinatie.

Bijzonder verrassend smaakte het Strender Stropertje. Wijnhuis Texel noemt het een unieke drank. Het Strender Stropertje is met zijn zachte smaak van caramel en kruiden een multi-inzetbare lekkernij. Geschikt om zo te drinken, maar ook prima om in of bij de koffie te serveren, om in cocktails te verwerken, of te mixen met frisdranken. De leden van het Purmerends Proefgenootschap kregen er een smakelijk schoteltje runderstoofpot bij geserveerd.

Zoute haring begeleidde vervolgens de destillaten Jongen Jenever en Texels Oorlam. Zilt en pittig tegelijk. Een mooie traktatie.

Daarna maakten we in Purmerend een genoeglijke strandwandeling. In dit geval een Texelse Strandwandeling uit een fles van Wijnhuis Texel. Een kruidenbitter op basis van rum, kruiden en bittersinaasappel. Geserveerd met een plakje cake. Weer eens wat anders!

Vervolgens werd de stevige Texel NX gepresenteerd, een kruidenbitter met een vleugje amandel. Als iemand niks wil hebben, geef je toch NX?, zegt Wijnhuis Texel. Wij proefden het met smaak en vonden TexelNX bepaald niet naar niks smaken!

De gezellige avond in Waddensfeer werd afgerond met het proeven van Gortbuker. Een bittertje getrokken van kruiden die een zeer krachtige geneeskrachtige werking hebben, zoals daar zijn: aloë, mirre, saffraan, sennablaadjes, kamfer, rabarber-, engeldistel, zilverdistel, zitterwortel, manna, theriak en laurier. Een kruidensamenstelling afgeleid van een elixer die, volgens overlevering, voor vele wonderbaarlijke genezingen heeft gezorgd. Zo is het onder andere de remedie voor en tegen kwalen die uitsluitend op Texel voorkomen: tondpien, keelpien, buukpien, ferstoppingen, stuuptrekke, onspore, bloedorremoed en sleepbiester.

Een eeuwenoud Texelse gezegde luidt aldus: ‘Ook wanneer er ientje 'm staan heewe' dan wordt hee in iene weer nuchter.’ Kortom: ‘iedereen die matig maar regelmatig een glaasje Gortbuker drinkt heeft geen andere medicijnen nodig, zijn lichaam blijft sterk en zijn gezicht jeugdig en mooi.’

Om bijzonderheden nog even na te lezen: www.wijnhuisoosterend.nl/ned/pages/home.htm

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap