^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

18 maart 2015: Wandelende encyclopedie Hester van der Hoorn presenteert whisky van Brabantse bodem

Whisky van Nederlands fabricaat stond woensdag 18 maart op het menu van het Purmerends Proefgenootschap. Zeven smaakvolle producten van de gerenommeerde distilleerderij Zuidam in Baarle-Nassau (www.zuidam.eu), die ze onder de merknaam Millstone op de internationale markt brengt. Naast de bij de liefhebbers zeer gewaardeerde jenevers, rum en likeuren van de Brabantse distillateur.

Liquorist Hester van der Hoorn presenteerde de naar de molenaars in de omgeving van Baarle-Nassau genoemde whisky’s. Het ging achtereenvolgens om de 5 jaar oude Malt, de ook 5 jaar oude Lightly Peated, de vijf  Grains Whisky, de 100 Rye Whisky, de 10 jaar oude French Oak, de eveneens 10-jarige American Oak en de 12 jaar op sherryvaten gerijpte Sherry Cask.

Lida Finnema had weer voor een aantal heerlijke hapjes voor bij de Millstone whisky’s gezorgd. Ze trakteerde het gezelschap van fijnproevers op - in volgorde van opkomst – chocolade, dadeltaart, roggebrood met boerenbrie en twee pittige Hollandse kazen.

Hester van der Hoorn is met haar bedrijf Boozbiznizz zeer gepassioneerd bezig met promotie en kennisoverdracht op het gebied van distilleren en distillaten. Ze was al eerder te gast bij het Purmerends Proefgenootschap, toen met de producten van Rutte uit Dordrecht. Ook bij het presenteren van de Millstone whisky’s boeide ze haar gehoor weer met tal van weetjes over sterke drank; een wandelende encyclopedie op het gebied van distillaten!  

Hester van der Hoorn is specialiste op het gebied van graandistillaten als whisky, jenever en gin. Daarnaast is ze verbonden aan het Nationaal Jenevermuseum en de Stichting Dranken Educatie Nederland, terwijl ze ook bestuurslid is van King's Court Whisky Society.

Aan het eind van de avond vertelde Hester dat ze samen met twee andere enthousiastelingen het plan heeft opgevat om ergens in Nederland een eigen distilleerderij te stichten. Zoals bekend houden de banken tegenwoordig de hand op de knip (behalve als het om het belonen van hun eigen topmensen gaat!!), dus van die kant is weinig steun te verwachten. Daarom willen Hester en haar twee kompanen met o.a. crowdfunding en de uitgifte van deelnemerscertificaten de benodigde centjes – ca. 1 miljoen euro – bij elkaar krijgen. Meer informatie is te vinden op www.whiskyplan.nl

  

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap