^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

18 februari 2015: Fraaie combinatie: Franse topcognac met Mokumse gezelligheid

De Franse cognac van het huis Louis Royer kwam woensdag 18 februari ter tafel. Onder auspiciën van slijterij Bijvoet, J.F.Kennedyplein 61, Purmerend presenteerde meesterschenker Fritz Harig zes vloeibare lekkernijen van het o.a. om zijn bijenembleem vermaarde cognachuis. Louis Royer vond het een mooi symbool vanwege de toewijding waarmee de nuttige insecten te werk gaan. 

De geschiedenis van  Cognac Louis Royer gaat terug tot het jaar 1853. Sindsdien zijn de kelders van Louis Royer in de stad Jarnac aan de oevers van de rivier Charente gevestigd. Louis bedacht dat hij zijn bij diverse bedrijven opgedane vaardigheden als keldermeester beter voor zijn eigen bedrijf kon inzetten.  Vijf generaties later wordt die gedachte nog elke dag waargemaakt.

Met als basis de druiven uit de zes verschillende regio’s in de cognacstreek produceren de 80 medewerkers distillaten die wereldwijd graag gedronken worden. In Nederland is Louis Royer niet zo bekend, terwijl in China en Japan de cognacs van het Franse topmerk niet aan te slepen zijn. Hoog tijd dus voor een kennismaking. 

Bij Louis Royer worden nog steeds de oude waarden in ere gehouden, terwijl het familiebedrijf ook gaag gebruik maakt van moderne distillatietechnieken. In de loop der jaren is de productie daardoor enorm toegenomen, wat gelukkig niet ten koste van de kwaliteit ging.

Fritz Harig (in het dagelijks leven bedrijfsleider van de bar van het schitterend gelegen landgoed Duin & Kruidberg bij Santpoort)  liet van het merk Louis Royer zes in kwaliteit en prijs oplopende cognacs proeven. Van de VS (winkelprijs 27,95 euro) tot Les Magnolias Grande Champagne met een prijskaartje van 74,95 euro. Geen kattepis! ‘Fifty shades of grey, is er wat betreft opwinding niets bij’, grapte Fritz bij het uitschenken van de 20 jaar gerijpte lekkernij.

De rasechte Mokummer (‘nou kennen jullie effe lekker lullen met mekaar…’) had niet alleen cognac maar ook een lading kaas meegenomen. Van Rijpenaar, waar het Purmerends Proefgenootschap vorig jaar op bezoek was. Tussen de drankjes door was er zodoende ook heel wat te genieten. Naast de lekkere kazen kwamen tevens caramels en chocolade op tafel…

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap