^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

18 december 2013: Wynand Fockink

 

Van vloeibare appeltaart tot droplikeur:

smaakvolle avond met Wynand Fockink.

 

Het Purmerends Proefgenootschap had woensdag 18 december 2013 een zeer genoeglijke avond met Wynand Fockink en zijn vloeibare lekkernijen. Aangezien Wynand himself al een tijdje niet meer onder ons is (hij stichtte zijn distilleerderij in 1679) werd hij vertegenwoordigd door Peter van ’t Zelfde.

Peter is verantwoordelijk voor het stoken en ontwikkelen van de jenevers, kruidenbitters en likeuren van het Amsterdamse bedrijf dat gevestigd is op het adres Pijlsteeg 31 & 43. Daar is ook het sfeervolle proeflokaal van Wynand Fockink (www.wynand-fockink.nl) te vinden. De proeverij kwam tot stand door de medewerking van Glen Drammór (www.glendrammor.nl) in de Peperstraat. De whiskyspeciaalzaak van Joeri & Peter is sinds enige tijd de Purmerendse wederverkoper van de lekkernijen van WF.


Peter van ’t Zelfde presenteerde de drankjes van WF op zeer informatieve wijze. In volgorde van opkomst werden we getrakteerd op de volgende drankjes van WF: jonge jenever, roggejenever, Superior, citroenbrandewijn, Keizerbitter & Singelbitter, appeltaartlikeur, Volmaakt Geluk likeur en de droplikeur van de hoofdstedelijke distilleerderij.

Zoals altijd serveerde gastvrouw Lida Finnema er weer een aantal heerlijke hapjes bij. De roggejenever werd toepasselijk vergezeld door een sneetje roggebrood met paté. Bij de Superior liet Lida het gezelschap proeven van plakjes bittere (74%) en zeer bittere (84%) chocolade. De Keizerbitter werd geserveerd met blokjes nagel- en schapenkaas. Appeltaart uit eigen keuken ondersteunde het nuttigen van de appeltaartlikeur, terwijl bij de droplikeur de droppot op tafel kwam!

Puck Zwartepoorte, verkoopadviseur van Wynand Fockink, sloot de avond af met een kleine loterij. De winnaars werden extra gelukkig gemaakt met likeurtjes van WF en een rondleiding plus proeverij in het bedrijfspand aan de Amsterdamse Pijlsteeg.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap