^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

19 februari 2014: Van Wees Amersfoort: een rondje om de wereld

 

Op woensdag 19 februari 2014 was het weer zo ver. Een nieuwe bijeenkomst van het Purmerends Proefgenootschap stond op het programma. Ditmaal was het Jan Beek van drankenimporteur en slijterij Van Wees uit Amersfoort die de proeverij presenteerde. Wij kenden Jan al van een eerdere proeverij, waar hij verschillende Grappasoorten presenteerde.

Een rondje om de wereld

Jan had uit het uitgebreide assortiment van Van Wees zeven verschillende soorten gedistilleerd meegenomen, die uit de meest uiteenlopende delen van de wereld komen. Het bijzondere is dat deze dranken in Nederland over het algemeen moeilijk te krijgen zijn. Jan presenteerde de avond weer op zijn eigen met humor doorspekte manier, met over iedere drank wel weer een anekdote die duidelijk maakte hoe bijzonder de drank in kwestie wel is.

Italië

Uit Italië had Jan Mirtillo Villa de Varda meegenomen, een Grappa met bosbessensmaak. Deze drank is afkomstig van een kleine stokerij, die wordt gedreven door mensen die maar één doel voor ogen hebben: zo goed mogelijke drank stoken.

België

Uit België had Jan Filliers Graanjenever 15 jaar meegenomen. Het is een eerlijke graanjenever die op traditionele wijze wordt gestookt.

Peru

Vanaf het Zuid-Amerikaanse continent kwam Pisco Barsol Torontel, een gedistilleerde drank uit druiven. Het verschil met Grappa is dat de laatste drank van overblijfselen van druiven ná het persen wordt gestookt en dat Pisco Barsol Torontel van complete druiven wordt gemaakt.

Mexico

Uit Midden Amerika had Jan Don Julio Reposada Tequila meegenomen, gestookt van Agave-cactussen. Daarbij werd haarfijn het verschil uitgelegd tussen de verschillende soorten tequila en laagland- en hooglandtequila.

Martinique

Uit het Caribische gebied, bekend van zijn rum liet Jan ons Clement 6 Years Rum proeven. Daarbij legde hij uit dat er grofweg drie methodes zijn van rum stoken, de Spaanse, Franse en Britse methode, afhankelijk van de invloedssfeer waarin de eilanden zich bevonden. Rum wordt gemaakt van rietsuiker.

Frankrijk

De Franse pruimendrank Vieille Prune La Roque deed een beetje denken aan de verschillende Balkandistillaten.

Tasmanië

Uit Tasmanië was er de whisky uit meest zuidelijk gelegen whiskystokerij ter wereld, whisky van de stokerij met de oernederlandse naam Overeem. Hier betrof het een Single Malt Port Cask graanwhisky van hoge kwaliteit.

En zo weten de leden van het Purmerends Proefgenootschap weer alles over Tasmaanse whisky, Pisco Belgische jenever en Franse pruimendrank. Tot in de pruimentijd...

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap