^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

21 mei 2014: Kaasproeven bij Reypenaer aan Singel in Amsterdam als seizoensafsluiting

Traditioneel sloot het Purmerends Proefgenootschap het seizoen af met een bijzondere proeverij buitenshuis. In het proeflokaal van Reypenaer op het adres Singel 182 in Amsterdam-Centrum werd kennis gemaakt met en genoten van de smaak, het aroma en de kwaliteit van Reypenaer kazen. Onder begeleiding van een deskundige vrouwelijke kaasproever werden de verschillende kazen uitvoerig persoonlijk getest en geëvalueerd.

De kaasproeverijen in het souterrain duren steeds ongeveer een uur. Het proeflokaal biedt ruimte aan een maximum van 20 mensen per proeverij. De belangstelling uit Purmerend was wat groter, waardoor de meer dan 25 gasten flink moesten inschuiven om iedereen een plek te geven. Daardoor leek het wel een ouderwets schoollokaaltje.

In het Zuid-Hollandse Woerden wordt door de familie van den Wijngaard al generaties lang kaas gemaakt. Reypenaer is een kaas van het type Gouda. Volgens van den Wijngaard zijn de Reypenaer kazen niet vergelijkbaar met de fabriekskazen zoals we die tegenwoordig gewend zijn.

Wat maakt hun geur, smaak en smeuïgheid zo anders? Het antwoord ligt in het authentieke ambacht en het oude familiepakhuis. In de binnenstad van Woerden,aan het riviertje de Oude Rijn,ligt het historische kaaspakhuis uit 1906. Ondanks de groei die het bedrijf in de loop van de tijd doormaakte, is er nooit enige concessie gedaan aan het ambacht dat telkens van vader op zoon werd overgebracht. Nog steeds worden de talloze kazen in het oude pakhuis met de hand gedraaid en verzorgd. Een heel ander procedé dan in de moderne kaasfabrieken wordt toegepast. Daar geschiedt het regelmatig keren van de kazen puur mechanisch. Ook de luchtbeheersing gaat er ultramodern. Als gevolg daarvan ontstaat een minder authentiek smaakpatroon.

Kaas ontleent zijn hoedanigheden aan micro-organismen, bacteriën die zorgen voor het rijpingsproces, waarbij geur, smaak en consistentie elke dag verbeteren.

De Woerdense onderneming is geen complete kaasmakerij. De kazen worden volgens eigen receptuur in de Conofabriek in Beemster gemaakt. Daarna gaan ze naar het kaaspakhuis van de familie van den Wijngaard in Woerden, om daar omringd met de meeste zorg op authentieke wijze te rijpen.

In het oude kaaspakhuis beïnvloeden natuurlijke variaties in temperatuur en luchtvochtigheid gedurende de rijpingstijden de ontwikkeling van de micro-organismen in de kaas. Ze zorgen daardoor voor een mooie smaakontwikkeling.

Om het predikaat “Reypenaer” te verdienen ligt de kaas één jaar opgeslagen. Paradepaardje is de “Reypenaer V.S.O.P.” die maar liefst twee jaar rijpt en daarbij ongeveer een kwart van zijn oorspronkelijke gewicht verliest en tegelijk een intenser en pittiger smaak ontwikkelt.

Na afloop van de proeverij maakte Paul Bonnemaijers voor het pand van Reypenaer een mooie selfie van de complete groep. Die vervolgens de dorst ging lessen in het vermaarde bierproeflokaal ‘In de Wildeman’, in de Kolksteeg. Waarna een deel van het gezelschap ook nog een bezoek bracht aan café ‘In de Olofspoort’, waar het vorige seizoen van het Purmerends Proefgenootschap met een likeurproeverij werd afgesloten.

Het bleef nog lang onrustig in de Amsterdamse binnenstad...

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap