^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

19 december 2012: Pauls kerstpakketavond

 

De alcoholische versnaperingen uit Pauls’ kerstpakket

Koffiekaatje, advocaat, boerenjongens, bessenjenever, cava

 

Geheel in eindejaarssfeer liet Paul Verhoeven woensdagavond 19 december 2012 de alcoholische inhoud van zijn kerstpakket proeven.

Er werd knus gestart met het proeven van Koffiekaatje, een crèmelikeur van Twentse bodem. Daar werd door aristocratische families Koffiekaatje oorspronkelijk in de namiddag bij de koffie geserveerd. Het uitserveren gebeurde door de bediende, die de liefkozende naam ´Koffiekaatje´ kreeg. Onder deze naam werd het unieke drankje vervolgens bekend.

 

 

Koffiekaatje is een romige traktatie. Een crèmelikeur met verse Hollandse room op basis van koffie. Geniet van Koffiekaatje op de traditionele manier: puur, uit een klein glaasje naast de koffie. Koffiekaatje kan men ook in de koffie doen. Het resultaat is verrassend lekker. Of gebruik Koffiekaatje in de keuken, als topping voor toetjes en over ijs.

 

Advocaat

 

Het vervolg bleef in knusse sfeer. Paul en Lida serveerden een glaasje advocaat. Met, zoals het hoort, een stevige toef slagroom er bovenop. Een dikvloeibare likeur die bereid wordt met eieren, alcohol in quasi pure vorm of in de vorm van (brandewijn) of jenever of andere hoog-alcoholische dranken, gecondenseerde melk en suiker.

 

 

De gele kleur wordt veroorzaakt door het eigeel met de toevoeging van een E kleurstof, omdat consumenten verwachten dat dit product geel is. Dunne, vloeibare advocaat is bereid met het gehele ei. Voor een dikke, stijve advocaat worden alleen de eierdooiers gebruikt. Dunne advocaat is vooral bedoeld voor de export. Het alcoholgehalte van advocaat bedraagt ongeveer 14 volumeprocent. Advocaat is zo viskeus dat ze niet gedronken kan worden, maar met een lepeltje gegeten wordt. Soms wordt de advocaat met een toef slagroomgeserveerd. Advocaat wordt gelepeld uit een likeurcoupe of klein portglas. Advocaat wordt ook gebruikt op ijs of in gebak. Een mogelijke verklaring voor de naam advocaat is dat deze afkomstig is van de vrucht avocado. Op de Antillen vermengt men het groene vruchtvlees met alcohol. Toen dit gebruik naar het Westen geëxporteerd werd, ging men eieren gebruiken wegens een gebrek aan goedkope avocado's.

 

 

Er worden ook eierdranken gemaakt met een kleinere hoeveelheid brandewijn, zoals Brabants genot en tokkelroom. Zij gebruiken over het algemeen geen gele kleurstof, zodat deze een licht beige/gele kleur hebben.

 

Boerenjongens

 

Ook typisch oud-Hollands was de volgende zwak-alcoholische versnapering: Boerenjongens. Voor Eliterna Boerenjongens worden de beste zongedroogde Turkse rozijnen gebruikt. Ze worden overgoten met een in eigen huis gestookte kruidige brandewijn op basis van onder andere kaneelolie en kruidnagel. Ook wordt een beetje suiker toegevoegd aan deze typisch Nederlandse lekkernij.

 

 

Boerenjongens kennen legio gebruiksmogelijkheden. Puur zijn ze erg lekker, ze worden dan gedronken of gelepeld uit een brede, ondiepe likeurcoupe. Ook in desserts en in vleesgerechten en sauzen zijn Eliterna Boerenjongens niet te versmaden. Bovendien helpen Boerenjongens vaak mee in de bakkerij om overheerlijke taarten, cakes, bonbons en gebak te verlekkeren.

 

Bessenjenever

 

Een glaasje bessenjenever was het volgende programmapunt. Bessenjenever (vaak afgekort tot bessen of bessentje) valt onder de vruchtenjenevers die allemaal in principe dezelfde bereidingswijze hebben.

 

 

Het is een traditionele gedistilleerde drank die wordt gemaakt door zwarte bessen te laten trekken in jenever. Soms worden er frambozen bij de bessen gevoegd, soms wordt de drank gezoet met suiker. Bessenjenever is wijnrood van kleur en heeft een alcoholpercentage van ten minste 20%.

 

Cava

 

Het proeven van Pauls’ het kerstpakket werd afgerond met het nuttigen van een Spaanse mousserende wijn in de sfeer van champagne: cava. Cava wordt vooral geproduceerd in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuid-westen van Barcelona in Catalonië (Spanje). Ook in Arragon en de Rioja wordt cava gemaakt. Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: xarello, macabeo en parellada (ofschoon er soms ook andere rassen gebruikt worden, volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional)).

 

 

Deze methode is te vergelijken met de méthode traditionnelle. Om die reden wordt cava wel eens "Spaanse Champagne" genoemd, maar dit is wijnkundig gezien fout, aangezien enkel schuimwijn afkomstig uit de Champagnestreek de naam Champagne mag dragen. Vergelijk: men spreekt ook niet van "Spaanse Elzaswijn". Eén van de condities voor de toetreding van Spanje tot de Europese Unie was het verwijderen van alle termen die tot verwarring met de beschermde Franse Champagne konden leiden. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap