^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

20 maart 2013: Macedonische wijnen

 

Vinoloog Martin Philipse presenteert vloeibare lekkernijen uit Macedonië

Woensdag 20 maart proefde het Purmerends Proefgenootschap zeven wijnen en twee wijndistillaten uit Macedonië. Ze werden gepresenteerd door vinoloog Martin Philipse, vennoot van Schermer Wijnkopers & Distillateurs te Hoorn. Zie: www.schermerwijn.nl Martin vertelde op uitermate vakkundige en enthousiaste wijze over Macedonië en het assortiment wijnen dat hij presenteerde en liet proeven.

 

Macedonië ligt het midden van de Balkan. Het was onderdeel van de voormalige Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, waarvan het zich onafhankelijk verklaarde in 1991. Het land werd lid van de Verenigde Naties in 1993, maar als gevolg van een geschil met Griekenland over zijn naam, werd het enkel toegelaten onder de voorlopige verwijzing voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, afgekort Fyrom (van het Engelse FYROM of Former Yugoslav Republic of Macedonia).

 

 

De Republiek Macedonië wordt begrensd door Kosovo in het noordwesten, Servië in het noorden, Bulgarije in het oosten, Griekenland in het zuiden en Albanië in het westen. De hoofdstad is Skopje. Macedonië heeft geen verbinding met open zee, wel zijn er meer dan vijftig meren. Het is een bergachtig land met zestien bergen hoger dan 2000 meter.

 

De wijnen

 

De wijnen die Martin Philipse presenteerde waren:

 

Temjanika 2011 (12%) van de Stoby Winery in de streek Tikvesh. Verkoopprijs 5,75 euro.
Zilavka 2011, (13%) van de Popova Kula Winery in de Demir Kapija vallei. Winkelprijs 7,90 euro.
Kratosija 2011 (12%) Royal Reserve van Stobi Winery in de streek Tikvesh. Prijs per fles 5,75 euro.
Stanushina (12%) 2009 van de Popova Kula Winery in de Demir Kapija vallei. Verkoopprijs 8,25 euro.
Vranec Reserve 2010 (14%) van de Popova Kula Winery in de Demir Kapija vallei. Winkelprijs 8,95 euro.
Aminta 2009, Vranec Merlot Cabernet Sauvignon (13%) van de Stobi Winery in de streek Tikvesh. Prijs per fles 11,90 euro.
Vranec P.C. 2008 (14,5%) van de Popova Kula Winery in de Demir Kapija vallei. Per fles 14,75 euro.

 

Ook liet Martin Philipse ons twee heerlijke wijndistillaten proeven: Traikovsky en Mastika.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Schermer van 1782

Sinds 24 juli 1782 staat B. Schermer & Zoon officieel te boek als distillateur en likeurstoker, maar reeds in 1730 handelde Jan Bent (grootvader van Barend Schermer's echtgenote) op dezelfde plek in Hoorn, in 'gedistilleerde wateren'. Niet lang daarna werd ook begonnen met de import van wijnen uit diverse landen.

De nostalgische behuizing op het Kleine Noord werd in 1997 verruild voor een prachtig monumentaal pand net buiten het centrum, op de Geldelozeweg 47.

 

Schermer is een der oudste en laatste onafhankelijke distilleerderijen van Nederland. Met eeuwenoude, traditionele recepturen wordt in de distilleerderij op authentieke wijze geproduceerd, maar wel naar moderne maatstaven en volgens HACCP-normering.

Na zes generaties Schermer, nam Paul Robert Blom samen met zijn vrouw Joke Blom-Wennink in 1982 het bedrijf over, waar Paul in 1965 in dienst was getreden. Met de oorspronkelijke recepturen en de gevestigde naam, geniet Schermer regionaal en nationaal reeds grote bekendheid en faam.
Hiermee onderscheidt Schermer zich op de markt en combineert het traditionele assortiment met eigentijdse producten. Helaas overleed Joke Blom op 20 juni 2009. Vanaf die tijd runt Paul samen met jongste dochter Esther Ophoff-Blom Schermer Wijnkopers & Distillateurs, die al vanaf 1998 bij de zaak werkt.

 

 

In 2011 zijn ook de oudste dochter Tanja en haar man Martin Philipse, die sinds 2007 werkzaam bij Schermer is, het team permanent komen versterken. Martin is vinoloog, hij runde 22 jaar Philipse WIjnkopers in Brielle. Op 24 mei 2002 werd Schermer Wijnkopers tijdens het 220-jarig jubileum door koningin Beatrix onderscheiden met het predikaat "bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier". Doordat Schermer onafhankelijk en kleinschalig is, kan er snel ingespeeld worden op veranderingen in de markt. Er is veel en regelmatig contact met alle producenten; persoonlijk contact staat hoog in het vaandel. De Hoornse wijnkoperij is specialist op het gebied van producten uit Centraal Europa "De Nieuwe Oude Wereld" en Balkan Wijnen.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap