^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

5 september 2012: Grappa

 

Jan Beek laat ook een overheerlijke limoncello proeven

 

Grappa: alcoholische lekkernij uit Italiaanse druivenpulp

Het Purmerends Proefgenootschap was woensdagavond 5 september 2012 in zonnige Italiaanse sfeer. Jan Beek (52) van de firma Van Wees uit Amersfoort leidde een genoeglijke grappaproeverij. Jan is een deskundige op het gebied van alcoholisch genot. Hij weet er zo veel van af dat hij zijn uitgebreide kennis zelfs doorgeeft aan studenten van de Liquoristen Academie http://www.wijnacademie.nl/alles-over-de-opleidingen/liquoristen-20122013.html

Van Wees is een oud (meer dan 100 jaar) en vertrouwd adres op het gebied van vooral sterke drank. Bij het Amersfoortse bedrijf kun je voor maar liefst 3300 verschillende dranken terecht. Volgens Jan Beek is Van Wees een kleine speler, maar wel één die over de hele wereld z’n klanten heeft.

 

 

De productie

 

De productie van grappa (grappa = druif) vindt grofweg op twee manieren plaats. Grootschalig en dus industrieel; of door kleine, ambachtelijk werkende distilleerders vervaardigd. De voorkeur van Jan Beek gaat naar het tweede type uit. Grappa wordt van pulp van wijndruiven gemaakt. De Italiaanse overheid heft belasting over druivenpulp die bij het afval terecht komt. Het loont dus dubbel de moeite om uit het spul nog een drinkbaar product te halen. Bij kleine stokers wordt de pulp zo snel mogelijk verwerkt, terwijl de industriële distilleerders de pulp vaak lang moeten opslaan voor er sprake is van distilleren. Volgens Jan Beek wordt het spul er daardoor niet beter op en gaat het naar zweetvoeten ruiken. Niet elk type druif is geschikt voor de grappa. Soorten als prosecco of chardonnay zijn te licht, vertelt Jan Beek. De Pino Grigio is wel geschikt. Door de druivenpulp wordt stoom geperst. Deze slaat neer als vloeistof, waar vervolgens de alcohol uit gedistilleerd wordt. Jan Beek vertelt dat distilleren altijd in koperen ketels gebeurt vanwege de katalyserende werking van dit metaal. Bepaalde schadelijke stoffen worden er mee uit de alcohol gehaald, waardoor de zogenaamde foezels ontstaan. Deze bevatten minuscule koperdeeltjes en moeten er uitgefilterd worden. Foezels zijn bijproducten van een alcoholische gisting. Het zijn zogenaamde hogere alcoholen zoals butanol en propanol. Zij kunnen ontstaan wanneer het vergistingsproces bij hogere temperaturen plaatsvindt. Deze alcoholen zijn giftiger dan ethanol en zullen meer bijdragen aan een kater wanneer men er veel van drinkt. Het distilleren gaat in drie fases. De kwalitatief mindere voor- en naloop komen niet voor consumptie in aanmerking, het gaat om de hoofdloop. Jan raadt ons af aan de grappa te ruiken, omdat vooral de mindere soorten sterk naar spiritus geuren. Omdat grappa niet van wijn maar van druivenpulp gestookt wordt, moet dat proces fors gebeuren wil er voldoende alcohol uit komen, vandaar.

 

 

Limoncello

 

Ter introductie laat hij een limoncello op basis van grappa proeven. IJskoud geserveerd; een vloeibaar snoepje. Likeur van 28%, gemaakt van dunne citroenschillen die een tijdlang in een mengsel van grappa en pure brandewijn hebben gelegen. Daarna is er met suiker en water een uiterst drinkbaar product van gemaakt. De limoncello die wij proeven is afkomstig van een kleine distilleerder, bedrijfje van vader en twee zoons; ze werken op afroep.

 

De grappas

 

De presentator van dienst is niet benauwd uitgevallen. Jan Beek laat ons behoorlijk wat grappas proeven.

 

Een Nebillio van Villa Isa, 42%.
Een Nardini Ruta van de grootste grappaproducent in Italië. Industrieel vervaardigd, met in de fles een naar kummel smakend kruidenstruikje, waardoor het drankje iets van het Deense aquavite weg heeft. We vinden het geen succes. Een grappa di moscato, van de muskaatdruif, 42% glijdt wel lekker naar binnen. Met drie mooie grappas van Villa de Varda uit Trentino wordt de proeverij waardig afgerond. Het bedrijfje van een vader en zijn zoons gaat volgens Jan Beek nogal eigenzinnig te werk en maakt grappa van de pulp van de eigen wijndruiven. Nummer één is blank, smaakt lekker fruitig en bevat 40% alcohol. Nummer twee heeft vier maanden op eikenhout gelegen, is wat donkerder en heeft een mooie, volle smaak. Nummer drie is het hoogtepunt van de alcoholische bijeenkomst. Een zeer smakelijke grappa die zes jaar op eiken heeft gelegen en verkrijgbaar is in een chique fles in een fraai kistje.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap