^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

16 januari 2013: Diverse wijnen

 

Wijnen en verhalen over de wijnwereld

 

Vochtige vereniging Purmerends Proefgenootschap had woensdag 16 januari 2013 wijnkenner Sietze Wierts over de vloer in Proeflokaal Bakker. De Goudse eigenaar van een slijterij/wijnhandel in Alphen aan de Rijn presenteerde zeven wijnen. Drie witte en vier rode.

 

 

De witte wijnen waren: een Spaanse, onbespoten Arien & Sauvignon Blanc – Green Wine organic 2011; een Duitse Zeller Riesling Feinherb 2011 van het huis Peter & Peter en een Zuid-Afrikaanse Bellingham Chenin/Viognier 2012. De rode wijnen kwamen uit Frankrijk, Italië, Argentinië en Spanje. Het betrof respectievelijk een Jardin des Cigales, Merlo, vin de pays d’Oc; een Montepulciano d’Abruzzo 2010; een Callia Alta, Shiraz 2011, San Juan en een Banda Azul, Cranza 2008, Rioja. Sietze had op de wijnkaart-van-de-avond een mogelijkheid tot beoordeling van de wijntjes gegeven. Het ging daarbij om het beoordelen van geur, kleur, smaak en afdronk.

 

 

Hij had zichzelf niet alleen aangekondigd als wijnkenner, maar ook als verteller van smakelijke verhalen en anekdotes over het geestrijke vocht. Vertellen kon hij zeker, de geboren Noord-Hollander hield z’n mond niet. Wat niet iedereen kon waarderen. Helaas had hij dat zelf niet in de gaten, hij ging maar door met het enthousiast te berde brengen van allerlei bijzonders over de wijnwereld. Dat ging helaas ten koste van aandacht voor de door hem gepresenteerde wijnen. Ze dronken lekker weg, maar veel wijzer werden we niet.

 

 

Best kan dat het door de wijn kwam, maar hier en daar zat hij wat bezijden de waarheid. Om één voorbeeld te noemen: Winston Churchill had volgens Wierts zijn enthousiast drankgebruik moeten bekopen met een bestaan van slechts 65 jaren, terwijl de populaire Brit toch echt op 91-jarige leeftijd z’n ogen sloot…

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap