^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

17 oktober 2012: Bokbier

 

Presentatie, Paul Verhoeven

 

Bockbier, waarvan de oorsprong ligt in het Duitse dorpje Einbeck (Niedersachsen).

Het bier werd geëxporteerd tot ver na de stadsmuren, en is ook rond 1600 in het Zuidduitse Beieren terecht gekomen. Men probeerde het bier daar na te maken, maar het kon niet tippen aan de smaak van de oorsprong. In Beieren werd de naam Einbeck verbasterd tot Einbock.

Het heeft allemaal niets te maken met een bok zoals wij de naam schrijven, maar men maakt graag gebruik van de deugd dat een afbeelding van een bok voor zich spreekt. Vandaar dat de ene brouwerij Bok, en de andere Bock hanteert.

Wat is Bockbier?

Bier van extra zware en hoger alcoholische kwaliteit dat speciaal gebrouwen wordt voor de herfst.

Na de oogst van het graan in september begint men het traditionele bier te brouwen als ode aan de komende donkere herfstdagen. Vroeger was dit ter afsluiting van de oogstfeesten. Immers werd vroeger veel bier gedronken omdat het brouwen niets meer betekend dan koken.

En gekookt water is immers veilig om te drinken. Dus ’s winters een zwaarder biertje kon prima!

Er is uitgelegd dat een bockbier meer mout bevat van een onder hogere temperatuur gedroogde gerstekorrel. Deze gerstekorrel wordt dus donkerder van kleur, waardoor ook het bier zijn donkere kleur krijgt.

Bier bestaat uit: water, gerst of andere granen, hop en gist.

 

 

Als het graan is geoogst wordt de gerstekorrel nat gemaakt en zal gaan kiemen tot er een klein worteltje uitgroeit. Dit worteltje is een ontwikkeling van de korrel waardoor er enzymen ontwaken die later in het brouwproces nodig zijn voor de omzetting van zetmeel naar suikers en vervolgens tot alcohol.
De graankorrel wordt vervolgens geroosterd totdat deze zijn juiste kleur (afhankelijk van het biertype wat gebrouwen gaat worden) en smaakgehalte krijgt. Hoe meer graan we verwerken, de zwaarder het bier kan worden.
Water wordt opgewarmd tot in de 50 graden en er wordt geschrote mout aan toegevoegd. Deze gerstepap wordt verder opgewarmd waardoor de enzymen uit de gerstekorrel de zetmeel in de in de pap gaan omzetten in suiker.
Als de enzymen uitgewerkt zijn tappen we het gerstenat af van de gerstepap. Het gerstenat heet nu wort, en de pulp die achterblijft heet bostel. De bostel dient als veevoer, en met het wort gaan we bier brouwen.
De wort wordt gekookt en hop wordt toegevoegd om de houdbaarheid te kunnen garanderen. Hop geeft immers ook een bittere smaak aan het bier en zorgt voor een mooie stevige schuimkraag.
Als het vervolgens een goed uur gekookt heeft gaan we de wort terugkoelen en overompen in een lagertank. In de lagertank wordt gist toegevoegd die de omgezette suikers weer gaan omzetten in alcohol.
Na enkele weken wordt het bier gebotteld, en na toevoeging van nog wat gist en suiker zal er ook nog koolzuur worden ontwikkeld, wat het bier lekker fris doet smaken.

 

 

De bieren die vanavond zijn geproefd:

 

Budels bock, Budel – Brabant. Een mooi familiebedrijf waarvan je dit bier niet overal tegenkomt.
Wildebock, Scheldebrouwerij, voorheen in Zeeland en nu in het plaatsje Neer, België. (wegens uitbreiding.)
Molenbock, Brouwerij de Molen in Bodegraven. Met een nog werkende graanmolen en prachtig bezoekerscentrum met proeflokaal aan de Oude Rijn.
Beemsterbock, Bier dat ik een warm hart toedraag! Sjaak en Nico weten liefhebbers telkens weer te overtuigen dat Bourgondiërs bestaan!
Christoffelbock, Mooi bier uit Roermond. De enige Nederlandse die nog in open kuipen het bier spontaan laat vergisten!
S.N.A.B. IJsbock, natuurlijk een establishment uit Purmerend met zeer uitdagende bierstijlen.
S.N.A.B. IJsbock 3 jaar oud, een bewaard bier zal evolueren tot een port-achtige.

 

 

Deze bokbieren zijn van Nederlandse komaf, met 3 zware dubbelbokken. Dubbelbokken hebben een hoger alcohol percentage door een hogere mout toevoeging. Meer mout is meer suikers, meer zetmeel, dus meer alcohol.

Men is door de jaren heen gaan experimenteren met bieren door ze zwaarder te maken. We kunnen ook spreken van winterbok. Het bovenstaande assortiment geeft een uiteenlopend smaakpallet aan wat er zoal te koop is. Van waterig tot zoet, en van zuur tot bitter.

Bokbier het meest gedronken speciaalbier van Nederland, vanwege de lange herfst/winterperiode en het wind ook steeds meer aan populariteit. Kijk maar naar alle festivals die omtrent dit bier worden gehouden.

Voor deze presentatie heb ik gebruik gemaakt van de foto’s van het bierbrouwen met Brouwerij de Lepelaer Beemster, in Proeflokaal Bakker. Dit was een evenement ter ere van de week van het Nederlands bier.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap