^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

16 mei 2012: Cocktails

 

Vijf cocktails in Dertien op nummer 9

 

De afsluiting van het eerste seizoen van het Purmerends Proefgenootschap vond woensdag 16 mei 2012 plaats in bar Dertien van Bradley van der Heijde. De 24-jarige horecaondernemer liet de leden van het Proefgenootschap genieten van vijf cocktails uit zijn uitgebreide repertoire: de Mojito, de Caipirinhia, de Cosmopolitan, de Kentucky Lemonade en de Wodka Martini.

 

De Mojito bevat limoen, munt, rietsuiker, witte rum, Spa rood en gestampt ijs.

De Caiprinhia wordt gemaakt van limoen, rietsuiker, Cachaca (Braziliaanse rum) en gestampt ijs.

In de Cosmopolitan gaat citroenwodka, Triple Sec, granberrysap en sweet & sour (limoenlimonade).

De samenstelling van de Kentucky Lemonade is: Four Roses whisky, sweet & sour en Sprite.

De inhoud van de Wodka Martini is wodka, Martini en een olijfje.

 

 

De bereiding van de Mojito en de Caipirinhia gaat door middel van muddeln (stampen). De Cosmopolitan en de Wodka Martini worden met een shaker gemaakt. De bereiding van de Kentucky Lemonade is simpel: alle ingrediënten inschenken, en klaar is Kees!

 

Geluksgetal

 

Bradley startte Dertien in oktober 2009. De naam heeft niets met het huisnummer te maken: Dertien is gevestigd op het adres Koemarkt 9. Omdat hij dertien als zijn geluksgetal beschouwt, koos hij die naam. Het getal dertien keert veelvuldig terug in het interieur. In de zaak staan 13 barkrukken en het drankenassortiment bevat onder meer 13 wodka’s en 13 whisky’s. Leuk detail: de twee cijfers aan elkaar geschreven vormen de B van Bradley!

 

Bruine kroeg

 

Bar Dertien bevindt zich naast de etablissementen Aad de Wolf en Lansdael. Deze zaken zijn eigendom van de broers Robert en Jeroen de Wolf. Robert is getrouwd met Bradley’s moeder. Door dat huwelijk kwam hij al jong in aanraking met de horeca, wat hem goed is bevallen.

Hij besloot het anders aan te pakken en geen bruine kroeg te beginnen. Bradley ging aan de slag in zaken in Amsterdam en Curaçao. Op dat eiland leerde hij de kneepjes van het cocktailvak kennen. Ruim 50% van de drankjes die daar geschonken worden bestaat uit cocktails.

 

 

Populair

 

In Nederland stijgt de populariteit van dit soort drankjes de laatste jaren pijlsnel. Vooral onder jongeren zijn cocktails populair. Bradley haakt daar graag op in. Met ‘klassieke’ cocktails, maar ook met eigen varianten op de bekende thema’s. Hij serveert ze voor gemiddeld zo’n zeven euro per stuk. Door de mix van verschillende alcoholsoorten zijn het verraderlijke drankjes. Terwijl de samenstelling juist zo in elkaar moet zitten dat de alcohol niet de boventoon voert.

 

 

De cocktailproeverij van het Purmerends Proefgenootschap was de derde georganiseerde demonstratie van Bradley’s kunnen. Hij vond het bijzonder gezellig om te doen. ‘Leuk als mensen interesse tonen en ik ze wat over mijn vak kan vertellen’.

Voor de toekomst broedt hij op een plan om - naast zijn activiteiten met Dertien - op locatie cocktails te maken en te serveren. Een swingend, kleurrijk en exotisch concept dat ter plekke de feestvreugde moet verhogen.

Op Wikipedia is uitgebreide informatie te vinden over cocktails, de geschiedenis van de drankjes en de diverse bereidingswijzen. O.a. via de link http://nl.wikipedia.org/wiki/Cocktail

Bekijk de video van deze avond op: http://www.youtube.com/watch?v=rnLX2rPCFYs

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap