^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 21 november 2018.

Op deze pagina kunt u verslagen vinden van alle proeverijen uit het seizoen 2018-2019.

De dekselse bieren van Texel

Op woensdag 21 november 2018 stond voor ons proefgenootschap een proeverij van Texelse bieren op het programma. De proeverij werd gepresenteerd door de ambassadeur van de Texelse brouwerij, bier-cabaretier Hans Glandorf. 

Hans schetste eerst zijn levensloop, hoe hij verslingerd raakte aan speciaalbieren en via de Purmerendse café's De Smoeshaan en De Bonte Koe uiteindelijk bij de Texelse bierbrouwerij terecht kwam. Niet zonder trots stelt hij dat de Texelse brouwerij inmiddels de grootste bierbrouwerij van Nederland is, op de voet gevolgd door Jopen uit Haarlem en Brouwerij 't IJ uit Amsterdam. Hans bedoelde daarmee natuurlijk dat de grote pilsbrouwers in zijn ogen niet echt bierbrouwers zijn. Daar kun je over van mening verschillen. Niettemin betekent dit dat Texels op de markt van de speciaalbieren inmiddels een flinke speler is geworden. In de loop de jaren is het personeelsbestand uitgebreid van vier naar tachtig personen.

Texels is voornamelijk bekend van het fijne zomerbier Skuumkoppe en dat is nu toevallig het bier dat deze avond niet geproefd wordt. Hans had een selectie van vijf geselecteerd, waarmee een goede indruk van de bieren van Texels kon worden verkregen.

Als eerste werd Goudkoppe geproefd, een blond bier met een alcoholpercentage van 6%. Hans vertelde daarbij ook dat -met uitzondering van de hop- alle ingrediënten waarmee Texels bier wordt gebrouwen van het eiland zelf afkomstig zijn.

Nummer twee op de lijst was Vuurbaak, een in de Ierse traditie gebrouwen Red Ale. 

Als derde werd Noorderwiend geproefd, het enige bier dat de Duitse toets van het Reinheitsgebot niet kan doorstaan omdat er kruiden aan zijn toegevoegd. Noorderwiend is een stevig winterbier.

Het vierde geselecteerde bier was Tripel,een tripel gebrouwen in de traditie van de Belgische abdijbieren.

Tot slot het meest tot de verbeelding sprekende bier van de Texelse brouwerij: Stormbock. Hans had nog een aantal flesjes uit 2013 op de kop kunnen tikken, zeer zeldzaam. Stormbock (10% alcohol) is één van die bieren die er met  het verstrijken van de jaren alleen maar lekkerder op wordt. 

Samen met de bijpassende hapjes van Lida was dit weer een avond die collectief in de herinnering van het Purmerends Proefgenootschap kan worden bijgeschreven.

 

Rum van Arthur & Co

Op 17 oktober 2018 vond de start plaats van seizoen 2018-2019 van het Purmerends Proefgenootschap. De aftrap werd verricht door Paul Verhoeven die voor november 2018 een bierproeverij aankondigde van de Texelse Bierbrouwerij. In december 2018 en januari 2019 zijn er geen proeverijen en in februari staat er voorlopig een proeverij van gedistilleerd op het programma. Hierna werd het woord gegeven aan Arthur Keyner van slijterij Arthur & Co.

Arthur begon met uit te leggen dat rum eigenlijk een Caribisch product is, gemaakt van suikerriet, dat rum zijn typische zoete smaak geeft. Rum is naast graangestookt gedistilleerd, zoals jenever en whisky, wijngestookt gedistilleerd zoals cognac en vieux de derde grote groep van gedistilleerd. Er zijn grofweg drie methodes om de rum te vervaardigen, een Engelse, een Franse en een Spaanse methode. Iedere voormalige koloniale macht heeft zijn eigen methode achtergelaten. Op deze kaart zijn de verschillende rumgebieden aangegeven.

De Spaanse methode maakt gebruik van melasse (een bijproduct van suikerriet) en kolom-destillatie.

De Engelse stijl maakt ook gebruik van melasse, maar de smaak is voller door destillatie in een pot still.

De Franse stijl wijkt af omdat er vers suikerrietsap wordt gebruikt en er gebruik wordt gemaakt van een distilleerketel. De smaak wijkt dan ook af van de twee andere stijlen.

Als eerste werd een witte rum uit Guyana geproefd van drie jaar oud, El Dorado. Veel rumsoorten zijn blends van verschillende oorsprong. De leeftijd van rum wordt op verschillende manieren bepaald. De Engelsen vermelden de jongste leeftijd, terwijl de Spanjaarden de gemiddelde leeftijd vermelden.

De tweede rum, Compagnie des Indes Latino, is ook een samenstel van verschillende rumsoorten. 

Als derde werd Tres Hombres Marie Galante van 8 jaar oud geproefd, een bijzondere en kostbare rum. Daarbij werd een pompoensoepje door Lida geserveerd.

Uit Barbados kwam de vierde rum, Bumbu rum.

Daarna werden achtereenvolgens Peaky Blinder Black Spiced rum, Don Papa rum uit de Filipijnen (bijzonder!) en Plantation Pinapple rum geproefd.

De bijzondere en bijpassende hapjes van Lida maakten het geheel weer helemaal compleet.