^Naar boven

  • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
    De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
  • 2 Gezelligheid alom!
    Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
  • 3 Een van de proeverijen
    Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
  • 4 Whiskyproeverij
    De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
  • 5 De proefopstelling...
    Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

Woensdag 21 februari 2018

De 'bijvangst' van het boerenbedrijf

Christian Broekhuizen van Kalkwijck Distillers verzorgde de presentatie van een serie mooie producten uit het oosten van het land. Het bedrijf bevindt zich in Vroomshoop, Twente. De distilleerderij is voortgekomen uit een boerenbedrijf en de zelf gekweekte granen worden gebruikt om de drank te stoken. Christian heeft dat uitgebreid in zijn inleiding uitgelegd en het verhaal is hier terug te lezen.

Als eerste wordt Jenever geproefd. Hoewel dit product als jonge jenever in de markt is gezet, is het eigenlijk oude jenever omdat er tussen de 30% en 40% moutwijn in zit.

De jenever wordt gestookt van de gerst, die op het eigen boerenbedrijf wordt verbouwd.

De tweede proeverij is graanjenever. Hoewel dit ook jenever is, zit hier 80% moutwijn in. De gemoute gerst geeft dit product een iets andere smaak, die iets vooroorlogser lijkt

Als derde wordt Whisperers man gin geproefd. Dit is een drank die is bedoeld om puur te drinken.

Mouten is het enige dat Kalkwijck Distillers zelf niet doet. Dat kost voor een klein bedrijf als dit te veel tijd en ruimte. Een leuke bijkomstigheid is dat de mout met een oude windmolen wordt gemalen. 

Een kruidenlikeur, genaamd Kozakkenruter (25%) wordt als vierde geproefd. Het kruidenrecept stamt uit 1813. 

Varushka vanillelikeur is nummer vijf op de lijst. Het is een pure, zoete likeur.

Als laatste wordt de amandellikeur geproefd, waarvan het gezelschap proevers toch wel onder de indruk was. 

Samen met de hapjes van Lida was deze proeverij een mooie kennismaking met een mooi ambachtelijk bedrijf en hun producten. Smaakt zeker naar meer.....

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap