^Naar boven

  • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
    De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
  • 2 Gezelligheid alom!
    Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
  • 3 Een van de proeverijen
    Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
  • 4 Whiskyproeverij
    De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
  • 5 De proefopstelling...
    Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

Woensdag 21 februari 2018

Joho en een fles rum

 

Op woensdag 17 februari 2016 was het weer zo ver: de eerste proeverij van het nieuwe jaar. Dit keer een soort drank die bij ons Proefgenootschap nog niet eerder op de agenda had gestaan: rum. Mike Overvliet van "De Monnik Dranken", die nog kennen van de BenRiach whiskyproeverij presenteerde de avond, bijgestaan door Lida, die zoals gewoonlijk weer allerlei bijpassende hapjes serveerde.

 

El-Dorado-Masterclass-bij-Proeflokaal-Bakker-in-Purmerend-Header

Mike startte de proeverij, die bij De Monnik een Masterclass wordt genoemd, met een uitleg over rum in het algemeen. Er zijn drie globale stijlen:

De Spaanse stijl, zoals Bacardi, voornamelijk om te mixen. Deze rumstijl is voornamelijk afkomstig uit de Spaanstalige delen van het Caribische gebied;

De Franse stijl, afkomstig uit de Franse Antillen. Deze rumsoort is meer verfijnd en subtieler. Deze rumstijl is beter geschikt om puuer te drinken en niet echt geschikt om te mixen;

De Engelse stijl, afkomstig uit de voormalige Britse koloniën uit het Caribische gebied. Deze rum is wat zoeter van smaak.

El-Dorado-Masterclass-bij-Proeflokaal-Bakker-in-Purmerend-Footer1

Er werd een uitleg gegeven over de verschillende manieren van het stoken van rum. Het is een drank die uit gefermenteerd suikerriet wordt gestookt.

Er werden zes verschillende soorten rum gepresenteerd van het merk El Dorado, van de Demarara Rum Distillery uit Brits Guyana. We hebben het hier dus over Engelse stijl rum.

De volgende rum werd geproefd:

  1. Een witte, 7 jaar oude rum van 40%. Deze rum is gefilterd op actieve kool, waardoor de kleur wit is geworden;
  2. Bruine rum, 5 jaar oud, alcoholgehalte 40%;
  3. Bruine rum, 8 jaar oud, alcoholgehalte 40%;
  4. Bruine rum 12 jaar oud, 40% alcoholgehalte. Deze rum is wat donkerder van kleur dan die van 8 jaar oud;
  5. Bruine rum, 15 jaar oud, alcoholgehalte 43%;
  6. Bruine rum, 21 jaar oud, alcoholgehalte 43%.

El-Dorado-Masterclass-bij-Proeflokaal-Bakker-in-Purmerend-Footer4

De Monnik heeft zelf ook een mooi verslag van de proeverij online gezet, dat hier kan worden bekeken. De foto's bij dit verslag zijn afkomstig van deze website.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap