^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

Woensdag 21 februari 2018

Op deze pagina kunt u verslagen vinden van alle proeverijen uit het seizoen 2017-2018.

Knappe Ierse whiskey

Deze keer werd de proeverij gepresenteerd door Sean Normoyle, die vanuit Ierland was overgekomen. Hij hield -in het Engels- een gloedvol betoog over de geneugten van de Ierse whiskey. 

Als eerste werd uit de doeken gedaan dat niet Schotland, maar Ierland de bakermat van whisk(e)y is. In de 19e eeuw bevonden zich in Ierland erg veel distilleerderijen, zelfs meer dan in Schotland, maar als gevolg van de onderdrukking door de Britten, de Ierse onafhankelijkheidsoorlog en later de Amerikaanse drooglegging droogde de markt letterlijk op. Op het dieptepunt waren er nog maar vier stokerijen actief. Door de hernieuwde aandacht voor Ierse whiskey zijn dat er inmiddels weer zeventien. 

De schrijfwijze van de Schotse whisky is whisky, terwijl de Ierse variant met een extra 'e' wordt geschreven: whiskey.

Er werden in totaal 8 verschillende whiskeys geproefd.

Als eerste kwam The Irishman Founders reserve aan bod, een product van Walsh Whiskey Distillery. Deze whiskey is een blend van 70% single malt en 30% single pot still. Het alcoholgehalte is 40%.

Van dezelfde firma kwam de tweede whiskey, The Irishman Single Malt. Hier was geen sprake van een blend. Ook hier was het alcoholpercentage 40%.

Om nog maar even bij de Walsh Whiskey Distillery te blijven: de derde whiskey was een 12 jaar oude Single Malt. Van deze whiskey worden maar 6000 flessen per jaar gemaakt, dus hij is vrij exclusief.

Ook Writer's Tears Copper Pot is een merk van Walsh Whiskey Distillery. Deze whiskey werd als vierde geproefd. 

Writer's Tear Red Head was de vijfde uit de rij. Ierse schrijvers dronken over het algemeen veel, vooral als ze last van een 'writer's block' hadden. Het verhaal gaat dat ze tranen van whiskey huilden. Vandaar de naam Writer's Tears.

Nummer zes was The Irishman Marsala Finish, een 12 jaar oude Single Malt. Deze whiskey wordt slechts in een oplage van 320 stuks per jaar geproduceerd en is daardoor erg zeldzaam. Hij is niet verkrijgbaar in de winkel, maar alleen in het bezoekerscentrum van Wals Whiskey Distillery in Royal Oak in Ierland.

Als zevende werd toch maar weer een Writer's Tears uit de kast getrokken, ditmaal de exclusieve Cask Strength. Deze prijzige whiskey wordt in een oplage van 5280 flessen per jaar gemaakt.

De laatste van de rij was weer een whiskey van The Irishman. Ditmaal was het een Single Malt van 17 jaar oud.

Nogmaals 'De Kasteelhoeve', wijnproeverij

De bij de proefgenoten reeds bekende Erik van de Geer maakte op 18 oktober 2017 opnieuw zijn opwachting bij Proeflokaal Bakker. Hij had een flinke hoeveelheid wijnen meegenomen om de leden van het Purmerends Proefgenootschap kennis mee te laten maken. De kasteelhoeve in IJhorst is een wijnkoperij, die zich heeft gespecialiseerd in wijnen van de kleinere wijbouwers, die tussen de 60.000 en 300.000 flessen per jaar produceren. Het ambachtelijk wijn produceren staat hoog in het vaandel. De kasteelhoeve ziet niets in wijnen die in stalen vaten rijpen, terwijl daar houtsnippers aan worden toegevoegd. Rijping op echt houten vaten daarentegen staat hoog in het vaandel. Het assortiment komt uit de hele wereld.

De Kasteelhoeve is de exclusieve leverancier in Nederland van alle wijnsoorten die zij leveren. Soms komt er wel eens op internet iets beschikbaar uit partijen uit andere landen, maar daar is niet veel aan te doen.

De opening mocht er zijn: echte bubbels in de vorm van champagne. Deze champagne is vervaardigd van Chardonnay en Pinot Noir. De flessen worden eerst met een kurk opgeslagen en dagelijks gedraaid, zodat de droesem aan de kurk komt. Dan wordt de kurk vervangen en vindt de tweede gisting plaats op de fles.

Witte wijnen

Het klinkt als de naam van een bejaardentehuis, maar 'Avondrood' is toch echt de naam van een Zuidafrikaanse witte wijn. De druif is een Sauvignon Blanc en deze wijn doet het goed bij vis.

De volgende wijn die wordt geproefd is een Duitse Weisser Burgunder. Volgens Erik is het een uitgesproken wijn die discussie wat discussie zou gaan opleveren. De een vindt hem lekker, de ander wat minder. Geschikt om te drinken bij asperges, maar ook bij paté en quiche, waarin vers gekruid vlees is verwerkt.

Uit de Provence komt de Viognier. Deze wijn is genoemd naar zijn druivensoort, Viognier. Het komt vrijwel niet voor dat deze druivensoort als enige in een wijn zit. Een mooie witte wijn voor de liefhebber, die het goed doet bij carpaccio van ossenhaas of notentappenade.

De volgende wijn komt uit Spanje. Wijnhuis De Muller heeft zich eerst toegelegd op altaarwijnen en levert aan het vaticaan. Dit is een Chardonnay die goed past bij gegrilde vis en geroosterd wit vlees. Het is een blend die is gerijp top vijf soorten hout.

Rosé

Als rosé wordt een Zuidafrikaanse Pinotage gepresenteerd, die het goed doet bij een braai. In 2009 heeft deze wijn in Zuid-Afrika een nationale prijs gewonnen. De druif is Pinot Noir..

Rode wijnen

De rode Portugese Cornelos is een krachtpatser, die is gemaakt van vier verschillende druivensoorten. Eerst wordt de wijn zes maanden gerijpt op nieuwe eikenhouten vaten, daarna wordt hij nog minimaal anderhalf jaar gerijpt in eigen kelders.

De volgende rode wijn is Montepuliciano, een Chianti van de betere soort. Chianti heeft de laatste jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en kan al lang niet meer alleen worden geassocieerd met goedkope mandflessen. Deze zachte wijn is drie jaar op hout gerijpt en doet het goed bij wild, gevogelte, kaas en Italiaanse gerechten.

De Argentijnse Isabella is uitermate geschikt om gedronken te worden bij vleesgerechten. Het is een zachte, aromatische wijn.

Uit Spanje komt de Rioja Crianza. De gebruikte druif is Tempranillo. Door houtlagering is een volle, krachtige wijn ontstaan.

Frankrijk tekent voor de Bastide, die goed past bij gekruide en geroosterde vleesgerechten.

Uit Stellenbosch in Zuid-Afrika komt Avondrood, die wordt gerijpt op Frans eikenhout. De gebruikte druiven zijn Cabernet Sauvignon en Shiraz. 

De staart

Een vijf jaar oude Port uit Porto, Portugal beëindigt de wijnproeverij. Als snoepje achteraf wordt er nog een likeurtje geserveerd. Daarmee komt er een eind aan weer een interesaante proeverij. Op naar de volgende.....